vainmaailmanloppudvd

JUSTE LA FIN DU MONDE
Kanada, Ranska 2016

Ohjaus:
Xavier Dolan
Käsikirjoitus: Xavier Dolan
Tuotanto: Xavier Dolan, Nancy Grant, Sylvain Corbeil, ym.
Pääosissa: Gaspard Ulliel, Vincent Cassell, Marion Cotillard, Léa Seydoux

1 tunti 34 minuuttia

Juuri kolmekymmentä vuotta täyttänyt kanadalainen Xavier Dolan on ohjannut jo peräti kahdeksan elokuvaa, joista kolme on nähty Suomenkin valkokankailla. Kangastuksien (2010), Mommyn (2014) ja Vain maailmanlopun (2016) tarinat poikkeavat toisistaan, mutta yhteistä niille on Dolanin tapa tyylitellä tekotaiteellisuuteen asti ja käyttää lähihistorian tuttuja pop-hittejä tunteiden alleviivaajana.

Erittäin ohuen, mutta komeita kuvia sisältäneen Kangastuksien jälkeen Mommy teki näyttelijätyöllään vaikutuksen, mutta Vain maailmanloppu on jälleen hyvin simppeli juttu. Gaspard Ullielin näyttelemä kolmikymppinen mies palaa kotiinsa yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Mies on kuolemassa, ja hän haluaa tavata äitinsä (Nathalie Baye), isoveljensä (Vincent Cassell) ja pikkusiskonsa (Léa Seydoux) vielä kerran. Paikalla on myös veljen vaimo (Marion Cotillard).

Jälleennäkeminen on toisaalta lämmin – poikaa on odotettu kotiin – mutta vuodet ovat vieneet nämä ihmiset kauas toisistaan. Tässä on Jean-Luc Lagarcen näytelmään pohjautuvan elokuvan vahvuudet: melankolisissa, lopullisilta vaikuttavissa tilanteissa, joissa ihmiset tajuavat pysyvästi etääntyneen läheisistään. Ullielin ja Cassellin näyttelemien veljesten välienselvittelyssä on aitoutta. Päähenkilö kertoo heti ensimmäisessä kohtauksessa kaiken, mitä pitää tietää. Sen jälkeen elokuva on vain kohtaamisia ihmisten kanssa ilman sen erikoisempaa tarinaa tai juonta.

Dolanin useiden muiden elokuvien tapaan Vain maailmanloppu on kuvattu filmille. Sitä onkin miellyttävä katsella ja näyttelijätkin ovat hyviä, mutta eipä tämä tunnetasolla tai sisällöllisesti kovin paljon tarjoa. Jotain kuitenkin.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / Scanbox (maahantuonti Elokuvapalvelu J. Suomalainen)
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja