suumessingillädvd

BRASSED OFF
Iso-Britannia, Yhdysvallat 1996

Ohjaus:
Mark Herman
Käsikirjoitus: Mark Herman
Tuotanto: Steve Abbott
Pääosissa: Pete Postlethwaite, Tara Fitzgerald, Ewan McGregor

1 tunti 43 minuuttia

Englantilainen Mark Herman, 64, ohjasi peräkkäin kaksi hyvin viehättävää ja sympaattista, sentimentaalista komediaa: Suun messingillä (1997) ja Laululinnun (1998). Suu messingillä on monella tavalla tutunlainen elokuva. Tapahtumat saavat alkunsa, kun pienen englantilaiskylän väestölle toimeentulon tuova hiilikaivos aiotaan sulkea. Samalla se merkitsisi koko kylän kuolemista ja myöskin kaivosmiesten yhteisen puhallinorkesterin hajoamista. Orkesteri on koko elämä sen kapellimestarille (Pete Postlehtwaite), eikä kovin merkityksetön muillekaan. Orkesterissa ovat muun muassa kapellimestarin poika (Stephen Tompkins), joka on perheellinen mies ja erittäin akuutissa rahapulassa, sekä nuorempaan polveen kuuluva Andy (Ewan McGregor).

Sulkemisuhan alla kylään saapuu kaunis Gloria (Tara Fitzgerald), joka sattuu olemaan kaivosmiesten orkesteriin kuuluneen mestarimuusikon jälkeläisiä. Gloria pääsee mukaan orkesteriin Andyn, teinivuosien ihastuksensa, kanssa, ja nuori nainen lisää myös vanhempien soittajien viriliteettiä. Mutta Gloria jättää kertomatta sen, että hän on palannut kotiseuduilleen vain, koska hän on kaivosyhtiön johdon palveluksessa.

suumessingilla1still
Ewan McGregor ja Tara Fitzgerald, elokuvan pääpari. Kuva: Channel 4

Suu messingillä ei silti ole elokuva ilkeilystä ja juonittelusta, vaikka kaivosyhtiön pomot sitä harrastavatkin. Se on yksinkertaista elämää elävien, tavallisten ihmisten ylistyslaulu – toisinaan hyvinkin tunteileva ja laskelmoitu, mutta myöskin aidosti sydämellinen ja koskettava pieni hyvän mielen elokuva. Lopussa pidetään puheet, jossa viimeisen kerran tuodaan esiin elokuvan yleisinhimillinen sanoma, mikä olisi kyllä vähemmälläkin välittynyt.

Valtaosa elokuvasta on ulkokuvaa, mikä entisestään lisää sen viehätystä ja meikäläisestä näkökulmasta myös eskapistisuutta.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media (NonStop Ent.) / Elokuvapalvelu J. Suomalainen
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 1,78:1 (alkuperäinen 1,85:1)
Levyjä: 1

7u

HUOM! Samanlaisella kansikuvalla aiemmin julkaistussa tallenteessa (Atlantic Film) oli väärä kuvasuhde ("center cut"-versio), tässä on alkuperäinen laajakuva, tosin 1,85:1:stä 1,78:1:een rajattuna.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja