usbd

US
Yhdysvallat, Kiina, Japani 2019

Ohjaus:
Jordan Peele
Käsikirjoitus: Jordan Peele
Tuotanto: Jordan Peele, Jason Blum, ym.
Pääosissa: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elizabeth Moss

1 tunti 56 minuuttia

Koomikko Jordan Peelestä tuli kertaheitolla maailmankuulu elokuvaohjaaja Get Outilla (2017), Stepfordin naisia (1974) surutta lainanneella mainiolla kauhuelokuvalla ja yhteiskuntakritiikillä. Siinä oli kuitenkin huumoriakin, ja niin on Peelen toisessa pitkässä elokuvassa Usissakin. Itse asiassa Us on jo tahattomankin koominen, kun tekijä pyrkii vain erikoisuuteen ja monimutkaisesti esiteltyyn, mutta hyvinkin yksinkertaiseen vertauskuvallisuuteen.

Us kertoo tavallisesta mustaihoisesta yhdysvaltalaisesta perheestä, joka elää hyvää elämää ja asuu isossa talossaan. Eräänä iltana pihatien alkupäässä seisoo yön pimeyden suojaama, katuvalojen ansiosta edes siluettina näkyvä perhe. Pian käy ilmi, että kyseessä on heidän perheensä täydellinen kaksoisolento – tosin alkeellisempana ja ilkeämpinä versioina. Peelen elokuva on eräänlainen ”zombiefilmi” tässä mielessä, mutta enemmän siinä on allegorioita ja mahdollisuuksia tulkita vertauskuvallisuutta siten kuin parhaaksi näkee. Selkein selitys on kuitenkin meidän hyväosaisten ihmisten sokeus huono-osaisten ongelmille; tässä tapauksessa yltäkylläisyydessä eläviltä mustilta yhdysvaltalaisilta ei riitä sympatiaa "kotiseutujensa" Afrikan köyhille. Siitä joutuu tilille.

Get Out valmistui ennen MeToo-kampanjaa ja se oli miesten tarina. Us on tehty tänä päivänä, joten nyt sen päähenkilöt ovat naisia ja ison perheen pää onkin nainen, vaikka mies toisin luulee. Kosiskelulta tuntuu.

Lupita Nyong’o tekee hienon kaksoisroolin ”nykyaikaisena” naisena, jollaisia on kyllä aina ollut, mutta nyt niitä on enemmän elokuvissakin. Juuri Nyong’on ilkeään kaksoisolentoon ja tämän puhetapaan liittyy monet elokuvan tahattomilta tuntuvista koomisista hetkistä.

Us on sanoma edellä tehty viihde-elokuva. Peelen toisen elokuvan tarinankerronta sekä myöskin sen visuaalinen toteutus entisestään vahvistavat uskoa siihen, että Peelessä piilee erittäin korkeatasoinen elokuvaohjaaja.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja, dokumentteja elokuvan teosta ja niin edelleen.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  kuvio kylla 

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja