budapestinauringonlaskudvd

NAPSZÁLLTA
Unkari 2018

Ohjaus:
László Nemes
Käsikirjoitus: László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier
Tuotanto: Gábor Sipos, Gábor Rajna
Pääosissa: Juli Jakab

2 tuntia 16 minuuttia

Unkarilaisohjaaja Lásló Nemes nousi maailmanmaineeseen heti esikoispitkällään, keskitysleirikuvauksella Son of Saul (2015), joka on korkeatasoinen eurooppalainen draamaelokuva. Academy-kuvasuhteella kuvatun elokuvan intiimi tunnelma ja tapa kuvata päähenkilöä on keskeinen osa myös Nemesin uutta elokuvaa, Budapestin auringonlaskua (vaikka se onkin laajakuvaelokuva). Budapestin auringonlasku onkin suurin visuaalinen elämys hetkeen aikaan. Esikuvansa Andrei Tarkovskin tyyliin Nemes on etsinyt ja löytänyt tavan kuvata arkisia ja tapahtumiltaan joskus hyvinkin rumia tilanteita uskomattoman kauniisti. Ihmisvilinän keskeltä liikkeelle lähtevä höyryveturi tai sähköjunan saapuminen pysäkilleen juuri oikealla auringonlaskun hetkellä ovat kaunista katseltavaa, niin kuin ovat monet elokuvan pitkistä ja monimutkaisista kamera-ajoista ja seurantakuvistakin.

Kaikesta ulkoisesta loistostaan – myös upeasta lavastuksesta ja puvustuksesta – huolimatta Nemesin elokuvan keskiössä on vain ja ainoastaan sen erittäin fotogeneettinen päänäyttelijä, Juli Jakab näyttelee nuorta, hieman salaperäistäkin Iristä 1910-luvun Budapestissa. Iris on tullut kaupunkiin etsimään veljeään. Matka vie hänet sukunsa aikanaan omistaman paremman väen hattukaupan lisäksi keskelle poliittista sabotaasia ja terrorismia. Iriksen tapaamat ihmiset ovat epämiellyttäviä ja tilanteet rumia, mutta ne tapahtuvat kauneuden keskellä, saman kauneuden ja viattomuuden, jonka sodat hävittivät.

budapestinauringonlasku1still

Viattoman ja ehkä neitseellisenkin oloinen päähenkilö on koko ajan kuvan keskipisteenä: valtaosa elokuvasta on tiivistä, tarkoin harkittua lähikuvaa päänäyttelijästä. Intiimiyttä korostaa elokuvan äänisuunnittelu ja kokonaan jälkiäänitetty dialogi. Liikutaan 1960-luvun eurooppalaisen uuden aallon elokuvan äänimaailmassa, mutta 2010-luvun kuvauksella.

Elokuvallista ilmaisua ja ylipäätään kauneutta arvostava ei Budapestin auringonlaskuun pety, mutta juonivetoisen saati nopeatempoisen elokuvan vaatijat kylläkin.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja