sistersinveljeksetbd

THE SISTERS BROTHERS
Ranska, Espanja, Romania, Belgia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus:
Jacques Audiard
Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Thomas Bidegain
Tuotanto: Pascal Caucheteux, Gregoire Sorlat, John C. Reilly, ym.
Pääosissa: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal

2 tuntia 1 minuutti

Ranskalaisen Jacques Audiardin ensimmäinen englanninkielinen elokuva on tietysti lännenelokuva. Tietysti siksi, koska hänen kaltaisensa keski-ikäiset eurooppalaiset miehet ylipäätään yhä rakastavat lännenelokuvia ja niiden aivan omalaatuista maailmaa.

Sistersin veljekset on Audiardin Sierra Madren aarre ja Mies joka ampui Liberty Valancen, tarina mielettömästä rikkauksien etsimisestä ja vanhan Villin Lännen kuolemasta, uuden ajan alusta. Tosin Sistersin veljekset sijoittuu vuoteen 1850, jolloin Villi Länsi oli vielä voimissaan, joten saamani vaikutelma on joko väärä tai sitten Audiard ei välitä ajallisesta yhteensopivuudesta. Joka tapauksessa elokuvan elokuvan päähenkilöt ovat juuri sellaisia miehiä, jotka huomaavatkin elävänsä Villiä Länttä pidempään. Viimeisimmän reissunsa aikana he myös joutuvat kosketuksiin kaupunkilaiselämän ja nykyajan keksintöjen – sellaisten kuin hammaspulverin ja vesiklosetin – kanssa.

Pahamaineinen veljeskaksikko tunnetaan murhistaan, joita he suorittavat salaperäisen esimiehensä laskuun. Nyt Charlie (Joaquin Phoenix) ja lempeämpi isoveljensä Eli (John C. Reilly) etsivät pientä kemistiä, joka on keksinyt kaavan, jonka avulla kultaa ei enää tarvitse huuhtoa, vaan se suorastaan pistää silmään joenpohjasta. Sellaisella kaavalla on enemmän arvoa kuin yhdelläkään ihmishengellä, mutta Sistersin veljekset ovat jo tiensä päässä. Viimeinen tilaisuus rikastua ja siirtyä elävänä eläkepäiville alkaa kiinnostaa uskollisimpiakin työntekijöitä.

Sistersin veljekset ei kuitenkaan ole perinteinen lännenelokuva. Se on rytmiltään pikemminkin lähempänä Sergio Leonen massiivisia länneneepoksia, joissa asiat tapahtuvat hitaasti, mutta tehokkaasti. Audiardin elokuva ei tosin tarjoa missään nimessä visuaalisesti (tai musiikiltaan) mitään niin näyttävää ja säväyttävää kuin Leonen elokuvat. Silti se on komea katseltava ja tunnelmallinen teos, jossa Audiard kuvaa tämän kadonneen elämänmuodon hienouksia ja hirveyksiä: on äkkirikastumisia, ystävyyttä ja euforiaa, niiden vastapainona nopeita kuolemia, petoksia ja melankolista kaipuuta takaisin jonkin merkityksellisen asian ääreen. Lopussa Audiard rinnastaa päähenkilönsä ja lännen revolverimiehet pikkupoikiin, mutta tekee sen kauniisti.

Ehkä jonakin päivänä Sistersin veljeksistä järjestetään yhteisnäytöksiä Coenin veljesten The Ballad of Buster Scruggsin (2016) kanssa.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 11.9.

theoutpostjul theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

karpojuliste lostboysjuliste tovejuliste nimbyjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja