The Book of Henry (2017)

thebookofhenrydvd

THE BOOK OF HENRY
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Colin Trevorrow
Käsikirjoitus: Gregg Hurwitz
Tuotanto: Sidney Kimmel, Carla Hacken, Jenette Kahn, Adam Richman
Pääosissa: Naomi Watts, Jaden Lieberher, Jacob Tremblay

1 tunti 44 minuuttia

Colin Trevorrow ihastutti omaperäisellä Safety Not Guaranteed -komediallaan (2012), jonka jalanjäljillä ohjaajan kolmas pitkä elokuva jatkaa. Paljon dollareita studion kassaan tuoneen Jurassic Worldin (2015) jälkeen Trevorrow on ohjannut The Book of Henryn, joka on kyllä omaperäinen, mutta se ei ihastusta, vaan pikemminkin ihmetyttää.

Käsikirjoittaja Gregg Hurwitzin parin vuosikymmenen ajan kehittelemä elokuva alkaa lämminsydämisenä, Disney- ja Amblin-henkisenä sokerisena tarinana lapsinero Henrystä (Jaden Lieberher). 11-vuotias Henry on matemaattinen nero ja nuoresta iästään huolimatta on myöskin opetellut jo kaiken, mitä aikuinen osaa – ja enemmänkin. Veroilmoitukset järjestyvät, osakekauppoja käydään hyvällä menestyksellä, äidin ystävälle flirttaillaan ja naapurissa asuva omanikäinen tyttö kiinnostaa. Henryn nerous saa hänen normaalin pikkuveljensä (Jacob Tremblay) näyttämään – normaalilta. Siitä poikien äiti (Naomi Watts) ei ole lainkaan pahoillaan, kuten ei Henryn ainutlaatuisuudestakaan. Yksin kahden lapsensa kanssa jäänyt äiti luottaa liikaa Henryyn ja kysyy jopa tämän neuvoja ja mielipidettä sellaisiin päätöksiin, jotka vanhemmat yleensä tekevät lastensa puolesta.

Joka tapauksessa Henry on ihastunut naapurissa poliisi-isäpuolensa (Dean Norris) kanssa asuvaan omanikäiseensä tyttöön (Maddie Ziegler), jonka synkkä salaisuus paljastuu Henrylle. Tästä alkaa tapahtumaketju, joka ei noudata mitään logiikkaa tai järkeä – ei ainakaan siinä, mitä elokuvilta ja niiden käsikirjoittajilta odotetaan. Mikäli paljon enemmän tästä kertoo, tulee paljastaneeksi jo liikaa. Todettakoon vain, että lämminhenkinen tarina lapsinerosta ja tämän perheestä muuttuu tragediaksi ja draamatrilleriksi.

Trevorrow ja Hurwitz ovat halunneet tehdä tavanomaisesta poikkeavan ja yllättävän elokuvan, missä he ovat onnistuneetkin, mutteivät varmasti halumallaan tavalla. The Book of Henryn juonenkäänne on yksinkertaisesti typerä, sen roolihahmot toimivat typerästi ja ovat erittäin yksiulotteisia. Huumori on lapsellista, kerronta sokeroitua koko perheen amerikkalaista elokuvaa, mutta silti The Book of Henry ei missään nimessä ole lapsille sopiva elokuva. Se on kuin lasten satu aikuisille, mutta ilman, että se olisi yhtään järkiperäisempi kuin lastenkirjat. The Book of Henry on kuitenkin niin erikoinen epäonnistuminen, että sitä katsellaan ja siitä puhutaan vielä vuosikymmentenkin päästä.

35:n millimetrin filmille kuvattu tummasävyinen elokuva on kauniisti kuvattu ja kaikin puolin miellyttävää katseltavaa.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Kaksi dokumenttia elokuvan teosta.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.00:1)
Levyjä: 1

12u

dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).