Norman (2016)

normandvd

NORMAN: THE MODERATE RISE AND TRAGIC FALL OF A NEW YORK FIXER
Yhdysvallat, Israel, 2016

Ohjaus: Joseph Cedar
Käsikirjoitus: Joseph Cedar
Tuotanto: Oren Moverman, Gideon Tadmor, Eyal Rimmon, ym.
Pääosissa: Richard Gere, Lior Ashkenazi, Hank Azaria

1 tunti 53 minuuttia

Richard Gere näyttelee Normania, hyvin miellyttävää harmaahapsista miestä, joka kuljeskelee olkalaukkunsa ja lakkinsa kanssa ympäri New Yorkin rahakkaita seutuja. Hänen tehtävänään on järjestellä asioita: saada äveriäitä ja vaikutusvaltaisia ihmisiä tapaamaan kaltaisiaan. Siinä ohessa Norman aina itsekin nettoaa jotakin.

Mikään erityisen merkittävä mies Norman ei ole, mutta hänen saatua yhteyden New Yorkissa vierailevaan israelilaiseen ministeriin (Lior Ashkenazi), asiat alkavat muuttua. Kaksi mukavaa miestä ystävystyvät hieman ja auttavat toisiaan, mutta kenties lopulta toinen heistä ei olekaan niin mukava tai avulias.

Joseph Cedarin ohjaama ja käsikirjoittama Norman on enemmänkin tunnelmakappale ja kuvaus sen päähenkilöstä ihmisenä kuin juonivetoinen tai tarinapainotteinen elokuva. Tarina ja juoni siinä tietysti ovat, mutta molemmat enetevät niin verkkaiseen tahtiin ja seesteisessä ympäristössä, että välillä molempien läsnäolon unohtaakin. Geren roolisuoritus on mainio, koko elokuva nojaa häneen. Visuaalisesti miellyttävä, mutta mielikuvitukseton filmi kiinnostaa, mutta se ei lunasta koko potentiaaliaan eikä ehkä haluakaan.

 3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan ja Geren haastattelut sekä dokumentti elokuvan teosta.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

su

dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).