byzantium

BYZANTIUM
Iso-Britannia / Yhdysvallat / Irlanti 2012

Ohjaus: Neil Jordan
Käsikirjoitus: Moira Buffini
Tuotanto: Sam Englebardt, Alan Moloney, ym.
Pääosissa: Gemma Arterton, Saoirse Ronan

1 tunti 58 minuuttia


Irlantilaisen Neil Jordanin vuonna 1994 ohjaama vampyyrifilmi Veren vangit oli suuri menestys ja keräsi maailmanlaajuisesti lähes 225 miljoonan dollarin lipputulot. Toissavuonna valmistunut, mutta varsinaiseen levitykseen vasta viime vuonna tullut vampyyritarina Byzantium sen sijaan teki lippuluukuilla vain alle miljoonan – huolimatta siitä, että vampyyrithan ovat nyt tapetilla.

Moira Buffinin oman näytelmänsä pohjalta käsikirjoittama Byzantium on kiinnostava pieni tarina kahdesta vampyyrinaisesta, jotka ovat eläneet 1800-luvulta tähän päivään saakka. Clara (Gemma Arterton) on hyvinkin verevä vainaja, jolla on jo parinsadan vuoden kokemus itsensä myymisestä. 1800-luvulta saakka hän on selällään ja polvillaan elättänyt (2)16-vuotiasta tytärtään Eleanoria (Saoirse Ronan), joka alkaa olla jo perin kyllästynyt ikiteiniyteen.

byzantium1t byzantium2t

Kun Clara ja Eleanor joutuvat lähtemään entisestä asunnostaan erään verisen välienselvittelyn seurauksena, he päätyvät asumaan suljettuun hotelliin yhdessä talon äitivainajaltaan perineen reppanan (Daniel Mays) kanssa. Clara säästää miehen hengen ja alkaa miettiä keinoja rahatilanteen parantamiseksi. Samanaikaisesti Eleanor lähtee jälleen kerran koulunpenkille, rakastuu koulukaveriinsa (Caleb Landry Jones) ja pähkäilee, josko ultaisi kertoa tälle salaisuutensa.

Neil Jordanin luoman kiehtovan tunnelman, sekä kauas menneisyyteen että nykypäivään sijoittuvien kohtausten, veristenkin murhien ja erittäin komean visuaalisen ilmeen sijaan huomio tahtoo jatkuvasti kiinnittyä päänäyttelijöiden ikäeroon – tai pikemminkin sen puutteeseen. 27-vuotias Arterton on tietysti tässä filmissä vampyyri, mutta ilmeisesti hän oli erittäin hyvin säilynyt jo ennen kuolemattomuuden ansaitsemista, sillä ulkonäöltäänhän hän sopii vallan erinomaisesti 19-vuotiaan Ronanin näyttelemän tyttärensä siskoksi. Tietysti Jordanin elokuvassa on ollut erityisen tärkeää se, että maailman vanhinta ammattia harjoittavan Claran roolin näyttelee hyvännäköinen nainen. Sellainen on löydetty ja siitä on otettu kaikki irti, miksipäs ei.

byzantium3t byzantium4t

Byzantiumin tarina ei tuo vanhoihin vampyyritarinoihin mitään uutta, vaan tekee vampyyriydesta melko tasokkaan, henkilöhahmovetoisen draaman. Kauhua tämä elokuva ei missään nimessä ole, ei edes jännityselokuva, vaan yksinkertaisesti ”pelkkä” draama. Kiitos erinomaisen ohjaajansa, Byzantiumista on syntynyt upeannäköinen teos ja harvinainen nykypäivän edustaja tasokkaiden vampyyritarinoiden joukkoon.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Atlantic Film
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1), väri
  Levyjä: 1

16

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909