Areenan hurjapäät (1964) [Blu-ray]

areenanhurjapaat

CIRCUS WORLD
Yhdysvallat / Espanja 1964

Ohjaus: Henry Hathaway
Käsikirjoitus: Ben Hecht, James Edward Grant, ym.
Tuotanto: Samuel Bronston
Pääosissa: John Wayne, Claudia Cardinale, Rita Hayworth

2 tuntia 12 minuuttia

 

Henry Hathawayn ohjaama Areenan hurjapäät oli yksi John Waynen suurimmista produktioista, joka ajan hengen mukaisesti tehtiin yhdysvaltalais-eurooppalaisena yhteistuotantona. 70-millisenä kuvattu elokuvaa kuvattiin lontoolaisilla studioilla, Espanjassa ja Ranskassa, mutta ainakin Ranskan-osuudet Wayne on tehnyt studiossa taustaprojektorin edessä. Paljon vaivaa on nähty sen eteen, ettei vaivaa tarvitsisi nähdä.

57-vuotias John Wayne on sirkustirehtööri Matt Masters, joka lastaa laivan sirkusteltallaan, henkilökunnallaan ja eläimillään suunnatakseen Eurooppaan esittelemään amerikkalaista sirkustaidetta ja erityisesti länkkäritoimintaa. Ikävä kyllä tajuttoman iso höyrylaiva kaatuu ja uppoaa, kun kannella oleva ihmismassa siirtyy paatin toiselle laidalle katsomaan epäonnistuneen sirkusesityksen jälkimaininkejä. Harvinaisen helposti uppoavan laivan mukana uppoavat myös tarpeistot, mutta onneksi sentään osa rahoista, henkilökunta ja eläimet säästyvät.

 

Uudella yrityksellä joukkio pääsee peräti määränpäähänsä saakka. Matt on aikeissa etsiä Euroopasta trapetsitaiteilijana työskennelleen entisen rakastettunsa Lilin (Rita Hayworth), joka  vuosikymmeniä sitten katosi sen jälkeen, kun hänen niin ikään trapetsitaiteilijana itsensä elättänyt miehensä sai tietää hänen ja Mattin suhteesta. Lilin mies kuoli esityksensä epäonnistuessa, Lili lähti ja jätti pienen lapsensa Mattin hoidettavaksi. Nyt tyttärestä on kasvanut sen verran hyvännäköinen, edelleen äitinsä vahvalla ranskalaisaksentilla puhuva nuori nainen, että häntä piirittää yksi jos toinenkin mies, josta Matt ei lainkaan pidä. Ehkä tytön äiti kuitenkin löytyy Euroopasta, ennen kuin tämä saa tahtonsa läpi ja aloittaa oman uransa trapetsilla.

Mattin kasvattityttärenä nähtävä Claudia Cardinale oli tehnyt muutamassa vuodessa tolkuttoman määrän elokuvia Ranskassa ja Italiassa, mm. mestariteokset Rocco ja hänen veljensä, Vaaleanpunainen pantteri ja . Areenan hurjapäät, joka oli hänen Hollywood-debyyttinsä, hän kuvasi siis myös Euroopassa. Vahva aksentti on jossain määrin perusteltua, hyvin eläväinen näyttelijätyöskentely yhtä viehättävää katseltavaa kuin näyttelijä itsekin.

 

Waynea jo 1940-luvulla ohjannut Hathaway oli mutkattoman tarinankerronnan mestareita, joka sai heikommastakin käsikirjoituksesta sujuvan kertomuksen. Se pätee erityisesti Areenan hurjapäihin, jossa hän on joutunut (tuskin halunnut) kuvata myös muutamia pitkiä sirkustemppuja, joista innostunevat vain sirkuksesta kiinnostuneet. Elokuva kuitenkin kulkee niin hyvin, että ensimmäiset puolitoista tuntia menevät ohi hetkessä. Sen jälkeen luvassa on äidin ja tyttären välienselvittely, elokuvan draamallisin puoli, joskin Hayworthin roolihahmon tuomaa draamaa on koko ajan mukana komedian vastapainona. Hayworth on juuri sitä, mitä hänen roolihahmonsakin: väsynyt.

Areenan hurjapäillä Wayne antoi oman panoksensa taistelulle television valtavaa suosiota vastaan. Tehtiin erittäin kallis elokuva, kuvattiin näyttävästi 70-millisenä ja todella hyödynnettiin värifilmiä. Suosittua tästä elokuvasta ei kuitenkaan tullut, ei ainakaan Yhdysvalloissa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: Soul Media / VL-Musiikki (Paramount)
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 4:3
Levyjä: 2 (Blu-ray + DVD)

Teräväpiirtolaadusta ei juurikaan voida puhua.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).