E.T. the Extra-Terrestrial (1982) [Blu-ray]

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Yhdysvallat 1982

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Melissa Mathison
Tuotanto: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy
Pääosissa: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote

1 tunti 54 minuuttia

Erittäin yliarvostetun Steven Spielbergin noin kolmestakymmenestä elokuvasta rakastetuimpiin lukeutuu vuonna 1982 valmistunut, valtavan yleisönsuosion jo ilmestyessään osakseen saanut E.T. the Extra-Terrestrial, joka on koko perheelle suunnattu elokuva pienten lasten, yhden vähän isomman lapsen ja avaruusolion ystävyydestä.

Los Angelesissa asuvan Maryn (Dee Wallace) perheen lapset, kouluikäinen Elliott (Henry Thomas), polvenkorkuinen Gertie (Drew Barrymore) ja teini-ikäinen Michael (Robert MacNaughton) saavat uuden ystävän oudonnäköisestä avaruusoliosta, joka eräänä iltana harhailee läheisessä maastossa ja päätyy Maryn talon ulkovajaan. Sieltä hänet löytää Elliott, joka ottaa ystävälliseltä ja sydämelliseltä vaikuttavan olennon mukaansa sisälle taloon, josta tälle löytyy oma pieni nurkka vaatekomerosta. Äidiltä muukalaisen olemassaolo pidetään salassa, mutta yhdessä lapset tutustuvat E.T.:ksi nimettyyn vieraaseen ja yrittävät tätä auttaa löytämään tiensä takaisin kotiplaneetalle.

Carol Ballardin Mustan orin (1979) aikaisemmin käsikirjoittaneen Melinda Mathisonin kynäilemä filmi on 1980-luvun Hollywood-klassikko ja aivan oikeutetustikin yksi rakastetuimmista koko perheen elokuvista. Spielbergille tyypillisesti hän on tehnyt elokuvan lapsen näkökulmasta, ilmaisun molemmissa merkityksissä. Siirappinen ylitunteellisuus on myös vahvasti läsnä, kuten ohjaajansa muissakin elokuvissa.

Lapsellinen huumori on viatonta ja osittain juuri siksi niin miellyttävää. Parhaiten elokuvan tekijät ovatkin onnistuneet huumorin, lempeän tunnelman ja myöskin E.T.:ksi kutsutun avaruusolion rakentamisessa. Toki E.T. on selvästi vain nukke, yhtä selvästi kuin polkupyörän lento taivaalla on taustaprojisoinnin tulosta, mutta siitä huolimatta tästä nukesta tulee elokuvan tärkein ja aidoin henkilöhahmo. Ihmisistä Thomas, Wallace ja Barrymore tekevät varsin hyvät roolisuoritukset, mutta hyvä työ ja E.T.:n valtava yleisömenestys takasi ruusuisen tulevaisuuden vain Barrymorelle, jolla tosin olisi sellainen ollut jo sukunimensäkin ansiosta. Kymmenvuotiaana E.T.:n filmannut Henry Thomas on sittemmin näytellyt mm. Martin Scorsesen Gangs of New Yorkissa (2002) ja Mika Kaurismäen Honey Babyssa (2003).


LISÄMATERIAALI

Useita eri dokumentteja elokuvan teosta sekä kuvauspaikalta että myöhempien haastatteluiden muodossa, poistettuja kohtauksia, ym. Ei suomenkielistä tekstitystä.

Itse elokuvasta on tarjolla myös suomeksi dubattu versio.

BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Universal

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.

Ääni:
DTS-HD Master Audio 7.1, suomi: DTS Surround 5.1

Kuva:
16:9 (1.85:1)

Levyjä:
2 (Blu-ray + Digital Copy -DVD)

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).