DVD-arvostelu: Booksmartin käsikirjoittajan Cat Person (2023) on hauska elokuva nykynuorista

a

CAT PERSON
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Susanna Fogel
Käsikirjoitus: Michelle Ashford
Tuotanto: Jeremy Steckler, Helen Estabrook
Äänirooleissa: Emilia Jones, Nicholas Braun, Geraldine Viswanathan

1 tunti 53 minuuttia

Kristen Roupenianin novelliin pohjautuva, Michelle Ashfordin käsikirjoittama ja Susanna Fogelin ohjaama Cat Person on epätasainen musta komedia nuoresta naisesta, joka on myrkyttänyt mielensä populaarikulttuurista syntyneillä mielikuvilla ja uhriutumisella.

Kaksikymppinen Margot (Emilia Jones) opiskelee yliopistossa ja työskentelee iltaisin klassikkoja esittävän elokuvateatterin kassalla. Yksinään elokuvissa käyvä Robert (Nicholas Braun) pyytää Margot'n puhelinnumeroaan ja vie tytön treffeille. Ikäeroa on muutama vuosi, luonteissa sitäkin enemmän eroa, mutta kumpikin on hieman omalaatuinen. Margot ja Robert alkavat pitää jatkuvasti yhteyttä toisiinsa, mutta pääasiassa vain tekstiviestin välityksellä. Aidon ihmiskontaktin puute johtaa nopeasti vääriin käsityksiin ja päätelmiin.

Elokuvan tekijöillä on sanottavaa ja he tuovat sen viihdyttävässä muodossa ilmi. Ohjaaja Fogel oli yksi käsikirjoittajista Booksmartissa (2018), jonka veroinen Cat Person ei ole, mutta hauskuutta on tässäkin. Paikoitellen elokuva on jopa yllättävä, etenkin Geraldine Viswanathanin näyttelemän tympeän parhaan ystävän roolihahmon kohdalla. Tekijät eivät kuitenkaan ole luottaneet näihin yllätyksiin, vaan etenkin elokuvan alkupuolella nähdään monet kerrat yllättäviä juonenkäänteitä, jotka paljastuvat heti kohta uneksi tai kuvitelmaksi. Kun tämä toistuu kerta toisensa jälkeen, katsoja turhautuu.

Elokuvana Cat Person ei ole lainkaan hassumman näköinen, vaikka sitä pääseekin Suomessa katsomaan fyysisenä tallenteena vain DVD-formaatissa. Näyttelijät ovat hyviä, mutta Robert on liian erikoinen, antisosiaalinen hahmo ollakseen erityisen kiinnostava.

1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / StudioCanal
Kuvasuhde: 2,39:1, PAL 25 fps
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).