4K UHD -arvostelu: The Creator (2023) varoittaa tekoälyn vaaroista

a

THE CREATOR
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Gareth Edwards, Chris Weitz
Tuotanto: Gareth Edwards, Kiri Hart, Jim Spencer, Arnon Milchan
Pääosissa: John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe

2 tuntia 13 minuuttia

Pienen budjetin Monstersilla (2010) mainetta saanut ja sittemmin Godzillan (2014) ja Rogue One: A Star Wars Storyn (2016) ohjanneen Gareth Edwardsin uusin elokuva The Creator on dystooppinen kuvaus tekoälystä. Eletään muutaman vuosikymmenen päässä tulevaisuudessa. Tekoälyrobottien aiheuttama ydinräjähdys New Yorkissa on saanut Yhdysvallat kieltämään tekoälyn ja taistelemaan sen olemassaoloa vastaan. Sotilasjohto haluaa salamurhata pelkällä nimimerkillä tunnetun henkilön, joka kehittelee uusia tekoälykeksintöjään. Joshua (John David Washington) osallistui peiteoperaatioon, jonka mentyä pieleen hänen raskaana oleva vaimonsa kuoli. Vuosia myöhemmin hänet houkutellaan lähtemään takaisin Uuteen Aasiaan etsimään uusi tekoälyrobotti, joka on aiempia kehittyneempi – niin kehittynyt, että Joshua alkaa tuntea isällisiä tunteita lasta muistuttavaa robottia kohtaan.

Vaikka The Creatorin juoni on yksinkertainen, on tarina kerrottu sen verran monimutkaisesti ja poukkoillen, että välillä on vaikeuksia pysyä kärryillä. Lopulta luiden ympärillä ei ole paljonkaan lihaa: on vain ajatus tekoälyn vaarallisuudesta ja ihmisen typeryydestä sekä tavasta nähdä jotakin inhimillistä esineissä ja asioissa, joissa ei ole mitään inhimillistä.

Ohjaajalla on ollut käytössään suuri budjetti, josta ei ole kovin paljon tarvinnut uhrata näyttelijöiden palkkioihin. Lopputulos onkin komea ja elokuvallinen – 4K-tallenne HDR-väreineen on viimeisen päälle, kuten tällaiselta uudelta teokselta voi odottaakin. Äänimaailmaan on kiinnitetty paljon huomiota, ja hiljaisuus puhuu. Huumorittomuus tuo elokuvaan kylmyyttä, jota päähenkilön pitäisi nähdä roboteissa ja tekoälyssä.

 
1tahtea
1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / 20th Century Studios
Kuvasuhde: 2,76:1, 2160 p, 24 fps, HDR
Ääni: Dolby Atmos 7.1.4
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + Blu-ray)


Lisämateriaali: Dokumentti elokuvan teosta.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).