Blu-ray-arvostelu: Liam Neeson on kuoleman kyydissä elokuvassa Retribution (2023)

a

RETRIBUTION
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Nimród Antal
Käsikirjoitus: Christopher Salmanpour
Tuotanto: Andrew Rona, Alex Heineman, Jaume Collet-Serra, ym.
Pääosissa: Liam Neeson, Noma Dumezweni, Lilly Aspell

1 tunti 30 minuuttia

Retribution oli Liam Neesonin ensimmäinen kolmesta viimevuotisesta elokuvasta ja niistä tyypillisin. Pohjana on vuonna 2015 valmistunut espanjalainen elokuva, joka filmattiin uudelleen Saksassa vuonna 2018 ja Koreassa vuonna 2021. Espanjalaiselokuvan innoittajana taisi olla Jan de Bontin klassikko Speed – kuoleman kyydissä (1994).

Nimród Antalin ohjaama Retribution sijoittuu Berliiniin, jossa Neesonin näyttelemä pankkiiri elää elämänsä surkeinta päivää. Hän on autossaan matkalla töihin, kouluun jätettävät murrosikäiset lapset kyydissään, kun puhelin soi. Sama mies, joka on äskettäin räjäyttänyt autopommilla yhden pankkiirin, ilmoittaa asentaneensa pommin myös Mattin auton etupenkin alle. Jos penkiltä nousee, pommi räjähtää. Pommimies voi myös tarvittaessa räjäyttää pommin etänä nappia painamalla.

Pommimies on rahan perässä, mutta Matt ei tiedä, kuka on langan päässä. Siinä onkin elokuvan ongelma: lukuun ottamatta yksittäisiä tehokkaita kohtauksia, on keskiössä mysteeri, jota autossaan istuva päähenkilö ei voi ratkaista. Kun vastaus aikanaan saadaan, on se niin typerä, että viimeistään silloin katsoja muistaa katsovansa B-luokan elokuvaa.

Nykypäivälle tyypillisesti osa autolla ajosta on kuvattu studiossa LED-näyttöjen ympäröimänä. Usein auton ikkunoista aukeaa epäuskottavan sumea näkymä ulos, eikä vauhdin tai vaaran illuusiota synny kuin muutamissa kohtauksissa, jotka pelastavatkin paljon.

1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / StudioCanal
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).