4K UHD -arvostelu: Takaa-ajettu (1993) on mestariteos, joka ei ruostu vuosikymmenten kuluessakaan

a

THE FUGITIVE
Yhdysvallat 1993

Ohjaus: Andrew Davis
Käsikirjoitus: Jeb Stuart, David Twohy
Tuotanto: Arnold Kopelson
Pääosissa: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward

2 tuntia 10 minuuttia

30 vuotta sitten elokuvateattereihin saapui yksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintajännäreistä, jota ajan hammas ei ole syönyt. Andrew Davisin ohjaama ja Harrison Fordin tähdittämä Takaa-ajettu (1993) on nyt julkaistu juhlavuotensa kunniaksi 4K UHD -tallenteena, jota on turha edes verrata elokuvan vanhaan ja surkeaan Blu-ray-tallenteeseen.

Nopeatempoinen, elokuvallinen seikkailu alkaa siitä, kun Fordin näyttelemä tohtori Richard Kimble tuomitaan syyttömänä vaimonsa (Sela Ward) murhasta. Aihetodisteet viittavat Kimbleen, eikä kukaan usko hänen kertomustaan yksikätisestä miehestä, joka on veriteon takana. Kimblellä oli teoriassa motiivikin – hän hyötyisi varakkaan vaimonsa kuolemasta – mutta mikäpä motiivi jollakin ulkopuolisella olisi murhata hänen vaimonsa?

Kimblellä on onni onnettomuudessa, kun häntä vankilaan kuljettava linja-auto suistuu tieltä ja ajautuu rautatiekiskojen päälle. Hänelle avautuu tilaisuus paeta ja yrittää itse selvittää murhaajan henkilöllisyys, kun kerran poliisia se tehtävä ei kiinnosta. Älykäs tohtorismies saa peräänsä itsevarmuutta uhkuvan lainvalvojan (Tommy Lee Jones), joka ei luovuta, ennen kuin karkuri on saatu kiinni.

Takaa-ajettu on kuvattu talvisaikaan ohjaaja Andrew Davisin kotikaupungissa Chicagossa. Davis tiesi, miten Chicagon eri osia – keskustan kortteleita, syrjäseutujen ränsistyneitä röttelöitä ynnä muita – saattoi hyödyntää elokuvallisen seikkailun rakentamisessa. Talvinen kaupunki tuo elokuvaan samanlaista aitouden tunnetta ja raikkautta kuin kuvaaja Michael Chapmanin aiemmassa mestaristyössä, Hal Ashbyn Saattokeikassa (1973).

Elokuvalle alkuasetelman antaneesta 1960-luvun televisiosarjasta ei ole paljonkaan jäljellä – onneksi. Vuosikymmenistä ja uusista katselukerroista huolimatta Takaa-ajettu on joka kerta jännittävä. Edes sen erikoistehosteet eivät ole vanhentuneet, sillä elokuvan kuuluisin kohtaus rautatiekiskojen yllä kuvattiin green screenin sijasta Introvision-tekniikalla.

1tahtea
1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

Tuore 4K-restaurointi on erittäin elokuvallinen – raetta on mutta ei kovin paljon – ja vastaa värimäärittelyltään alkuperäistä. Yksikään vanhan Blu-ray-tallenteen ongelmista ei ole mukana 4K-tallenteessa.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, 24 fps, HDR
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: Andrew Davisin ja Tommy Lee Jonesin kommenttiraita, Davis ja Harrison Ford esittelevät elokuvan, kolme dokumenttia ja traileri


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).