4K UHD -arvostelu: The Equalizer 3: The Final Chapter (2023) on kuin Väkivallan vihollinen 3, mutta ilman itseironiaa

a

THE EQUALIZER 3
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Antoine Fuqua
Käsikirjoitus: Richard Wenk
Tuotanto: Antoine Fuqua, Denzel Washington, Todd Black, ym.
Pääosissa: Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman

1 tunti 49 minuuttia

Denzel Washington ei ollut ennen The Equalizer 2:sta näytellyt yhdessäkään jatko-osassa, mutta nyt hänet nähdään jo kolmannen – ja viimeisen – kerran Robert McCallina, joka on yhdistelmä palkkamurhaajaa ja yksityisetsivää. McCall selvittää toimeksiantajiensa ongelmia, eikä pelkää käyttää silmitöntä väkivaltaa, kuten The Equalizer 3: The Final Chapterin alku todistaa.

Tällä kertaa McCall on Sisiliassa. Heti alussa hän ottaa ilmat pihalle useista roistoista, ja saa operaation aikana itsekin kuulan selkäänsä. Hengenlähtö on lähellä, mutta sitten sisilialaisen korttelin asukkaat ottavat miehen siipiensä suojiin. McCall on kiitollista sorttia. Tervehdyttyään hän huomaa rikollisliigan terrorisoivan kunnon kansalaisia ja päättää lopettaa semmoisen pelin.

Kolmas The Equalizer on yksi niistä elokuvista, jossa Denzel Washingtonin näytteleminen näkyy. Kovien kavereiden rooleihin mieltynyt mies tuntuu pitävän itseään jonkin sortin marlonbrandona, jonka jokaisen maneerin ja kädenliikkeen pitäisi olla katsojan mielestä kiinnostava, moniselitteinen ja yksinkertaisesti »cool». Ei ole. Jossakin menty pieleen, jos näyttelijän työssä näkyy näytteleminen.

Pikkutyttönä Washingtonin kanssa Koston liekissä (2004) näytellyt Dakota Fanning on mukana elokuvan »naispääosassa», joka on tosin melko pieni sivuosa vailla mitään kiinnostavaa.

Antoine Fuquan ohjaama trilogian päätösosa on ammattitaidolla tehty elokuva, mutta myös kliseinen, yllätyksetön ja ajoittain hölmökin. Kahden jatko-osan jälkeen voi vain kysyä, kannattiko hyvälle ykkösosalle tehdä lainkaan jatkoa? Kolmososassa on menty tappamisessa jo naurettavuuden puolelle. Monella tapaa mieleen tulee Väkivallan vihollinen 3 (1985), joka tosin oli täynnä itseironiaa, mutta The Equalizer 3 on tehty vakavissaan.

 
1tahtea
1tahtea1tahtea

4K-tasoisena kuvatun elokuvan 4K UHD -tallenteen teknisestä laadusta on vaikea löytää mitään valittamisen aihetta. The Equalizer 3 on niin tummasävyinen elokuva, että se on syytä katsoa nimenomaan fyysiseltä tallenteelta ja ehdottomasti vähintään 1080 p -tarkkuudella.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Columbia Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, 24 fps, HDR, Dolby Vision
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + Blu-ray)


Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia, dokumentteja ym.


  dvd