4K UHD -arvostelu: Haamujen kostossa (1988) on aitoa elokuvan taikaa, mutta klassikko se ei ole

a

SCROOGED
Yhdysvallat 1988

Ohjaus: Richard Donner
Käsikirjoitus: Mitch Glazer, Michael O'Donoghue
Tuotanto: Richard Donner, Art Linson
Pääosissa: Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe

1 tunti 41 minuuttia

Charles Dickensin klassikkotarina iäkkäästä kitupiikistä ihmisvihaajasta on filmattu monet kerrat ja usein hyvin. Richard Donnerin ohjaama Haamujen kosto (1988) eroaa joukosta, sillä klassikkotekstistä on jäljellä vain juonen pääpiirteet, kaikki muu on sepitetty uusiksi. Vain muutama vuosi aiemmin Dickensin romaanista oli valmistunut kenties paras filmatisointi, joka sekin oli Donnerin ohjaama – ei tosin Richardin, eikä taatusti Jörnin, vaan Cliven. Sekin on onneksi julkaistu teräväpiirtoformaatissa ja jopa meillä pohjolassa, mutta ei 4K-tallenteena niin kuin nyt on tapahtunut Haamujen koston kohdalla.

Haamujen kostossa Bill Murray näyttelee televisiokanavan ohjelmapäällikköä, joka on pakottanut alaisensa jouluna töihin, jotta Saiturin joulun televisioteatterisovitus voidaan esittää suorana lähetyksenä. Muista vähät välittävä ja puheissaan piikikäs Frank saa päivää ennen h-hetkeä vieraakseen entisen esimiehensä, joka on tosin ollut kuolleena jo seitsemän vuotta. Tämä kertoo kolmesta kummituksesta, jotka tulevat seuraavana päivänä tapaamaan Frankia. Yksi kerrallaan kummitukset näyttävät Frankille, minkälainen hänen lapsuutensa joulu oli, minkälainen nykyhetken joulu on hänen läheistensä silmin ja minkälainen tuleva joulu tulee olemaan. Vielä ei ole myöhäistä muuttaa tulevaa, mutta onko Frankilla haluakaan?

Murrayn roolihahmo on hyvin samanlainen kuin Päiväni murmelina -elokuvassa (1993), jota voi hyvin mielin nimittää klassikoksi. Haamujen kostosta ei ole klassikoksi, vaikka sen ainekset siinä on. Mukana on aidosti hauskoja juttuja, joista Murrayn Richard Burton -imitaatio ja Robert Goulet’n cameo-rooli ansaitsevat tulla erikseen mainituiksi. Robert Mitchum tekee hienon ehtoopuolen roolin Frankin pomona, joka alaisensa tapaan välittää vain katsojaluvuista ja on valmis suunnittelemaan ohjelmistoa kissoille ja koirille, koska tutkimusten mukaan nämäkin katsovat televisiota. Aina hurmaava Karen Allen näyttelee Frankin entistä tyttöystävää, lämminsydämistä ja viehättävää yksinäistä sinkkunaista – siinäpä uskottava yhdistelmä. Claire on Frankin ainoa mahdollinen pelastus.

Haamujen kosto on rytmiltään epätasainen, mutta siinä on hyvää huumoria, siirappista sydämellisyyttä, ajoittain voimakasta tunnelmaa sekä aitoa elokuvan taikaa.

1tahtea1tahtea1tahtea

Paramount Picturesin 4K-tallenne tuo Haamujen koston ensimmäistä kertaa tallennelevitykseen alkuperäisellä 1,85:1-kuvasuhteella. Muutamat Paramountin viimeaikaisista 4K-tallenteista on jättänyt kuvanlaadussa paljon toivomisen varaa, mutta Haamujen koston UHD-levyltä löytyy upea, filmillisen olemuksensa säilyttänyt restauroitu versio. Ainoana miinuksena mainittakoon alkuperäisen stereoäänen puuttuminen.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, 24 fps, Dolby Vision, HDR10
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita ja viisi dokumenttia


  dvd