4K UHD -arvostelu: Mies joka tiesi liikaa (1956) käy Hitchcockin kultakauden välityöstä

a

THE MAN WHO KNEW TOO MUCH
Yhdysvallat 1956

Ohjaus: Alfred Hitchcock
Käsikirjoitus: John Michael Hayes, Charles Bennett, D. B. Wyndham-Lewis
Tuotanto: Alfred Hitchcock
Pääosissa: James Stewart, Doris Day

2 tuntia

McKennan perhe matkustaa Ranskan Marokkoon lomalle. Ben (James Stewart) on tuikitavallinen lääkäri kaukaa Yhdysvaltain suurimmista metropoleista, hänen vaimonsa Jo (Doris Day) ulkomaita myöten tunnettu laulaja, joka luopui urastaan muutettuaan Benin mukana pois New Yorkista ja saatuaan pojan (Christopher Olsen). He eivät ole kuin mikä tahansa amerikkalainen keskiluokkainen perhe, mutta riittävän paljon sinnepäin, jotta yhdysvaltalainen yleisö voi heidät hyväksyä elokuvan päähenkilöiksi ja sympatiseerata heitä.

Marokossa ollessaan Ben ja Jo tutustuvat sattumalta ranskalaiseen Louis’iin (Daniel Gélin). Seuraavana päivänä tämä murhataan. Ennen kuolemaansa Louis ehtii kuiskata salaisuuden Benin korvaan. Ben joutuu tahtomattaan keskelle maailmanluokan salaliittoa. Pariskunnan poika kidnapataan kiristysmielessä, ettei Ben kertoisi kuulemaansa tietoa kenellekään. Kohta McKennan pariskunta käy kilpajuoksua aikaa vastaan pelastaakseen sekä poikansa, itsensä että salamurhan uhriksi muuten joutuvan poliitikon hengen.

Mies joka tiesi liikaa (1956) on Alfred Hitchcockin uusi, monin tavoin muuteltu versio hänen Englannissa ohjaamastaan samannimisestä elokuvasta vuodelta 1934. Vreissä ja VistaVision-tekniikalla toteutettu tuoreempi filmatisointi on tietysti jäänyt elämään aivan toisella tavalla kuin vanhempi versio. Elokuvilla on kuitenkin enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä – kestossakin peräti kolmen vartin verran.

1950-luvun Mies joka tiesi liikaa kärsii turhan verkkaisesta rytmistä. Hitchcock, jännityksen ja rytmityksen mestari, on tämän elokuvan kohdalla rakentanut erittäin yksinkertaisesta juonesta kahteen tuntiin venyvän kertomuksen, jossa on väistämättäkin tyhjäkäyntiä ja suvantokohtia. Loppuhuipennuskaan ei täysin tyydytä, vaikka matkan varrella onkin paljon hienoja hetkiä.

Kahteen maahan sijoittumisesta huolimatta elokuvassa on varsin vähän tapahtumapaikkoja, ja useimmat niistä ovat oman aikansa elokuville tyypillisesti sisätiloja. Tapahtumapaikkojen vähyys selittyy sillä, että osa yksittäisistä kohtauksista on hyvinkin pitkiä.

Pääparia näyttelevät James Stewart ja Doris Day ovat epäuskottavia onnellisena avioparina, mutta vaikka yhteispeli tuntuu kylmältä, niin kummatkin ovat muuten hienossa vedossa rooleissaan. Daylle tämä rooli oli poikkeus muuten varsin komedia- ja musikaalivoittoisella uralla. Rahkeita hänellä olisi ollut vaikka mihin.

 
1tahtea
1tahtea1tahtea1tahtea

VistaVision-kuvausmenetelmän ansiosta myös tältä Hitchcockin klassikon tuoreelta 4K-restauroinnilta uskalsi odottaa referenssitason kuvanlaatua, ja sitä onkin tarjolla. Erikoisuutena mukana on ensimmäistä kertaa teatterilevityksen jälkeen kuultava Perspecta-ääniraita.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, HDR10, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 2.0 Mono / DTS-HD MA 3.0 (Perspecta)
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: tuore dokumentti restauroinnista, vanha dokumentti elokuvan teosta, valokuvia kuvauksista, traileri.


  dvd