4K UHD -arvostelu: Painajainen ennen joulua (1993) kukoistaa tuoreena restaurointina

a

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
Yhdysvallat 1993

Ohjaus: Henry Selick
Käsikirjoitus: Caroline Thompson, Tim Burton
Tuotanto: Tim Burton, Denise Di Novi
Äänirooleissa: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara

1 tunti 16 minuuttia

Painajainen ennen joulua -animaatioelokuvan konsepti ja hahmot syntyivät jo kymmenkunta vuotta ennen itse elokuvaa, kun Tim Burton työskenteli vielä Disneyn animaatio-osastolla. Vasta Burtonin läpimurto Beetlejuicen (1988) ja Batmanin (1989) ohjaajana mahdollisti Disneyn outona pitämän animaatioelokuvan toteuttamisen. Lopputulos on tunnistettavaa burtonia, vaikka hänen sijastaan käsikirjoituksen laati Caroline Thompson ja ohjaajana toimi Henry Selick.

Animaation tummanpuhuva, goottilainen maailma toimii näyttämönä tarinalle pahiksista, jotka haluaisivat olla hyviksiä. Halloween Town -nimisen pienen kaupungin asukkaat ovat kilttejä ilkimyksiä, koska he ovat kasvaneet kaupungissa, jossa ilkeily on elävä perinne. Kaupunkilaiset elävät ympärivuotista halloweenia, mutta sitten kenties yhteisön rakastetuin tai ainakin ihailluin asukas, Jack Skellington -niminen luuranko hullantuu joulusta. Skellington haluaa tuoda joulun omaan kaupunkiinsa ja levittää joulun ilosanomaa myös Christmas Town -nimiseen kaupunkiin viemällä joulupukin työt.

Painajainen ennen joulua -elokuvan suurin viehätys on sen mustassa huumorissa ja yhtä synkässä visuaalisuudessa. Valmistuessaan se oli aivan uutta, eikä onnistuneita jäljittelijöitäkään ole kovin paljon. Stop motion -tekniikalla tehdyn elokuvan visuaalinen toteutus on kertakaikkisen upeaa ja saa aikuisenkin katsojan kerta toisensa jälkeen innostumaan. Itse huumori, joskin mustaa, on kilttiä ja elokuva soveltuukin melkein koko perheelle.

1tahtea
1tahtea1tahtea1tahtea

Painajainen ennen joulua on kuvattu kokonaisuudessaan sisätiloissa optimaalisissa valaisuolosuhteissa ja ruutu kerrallaan. Niinpä tuoreessa 4K-restauroinnissa(kaan) ei ole nähtävillä juuri lainkaan filmiraetta, vaikka kuva onkin erittäin tarkka.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Disney
Kuvasuhde: 1,66:1, 2160 p, HDR10, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 7.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 7
Levyjä: 2 (UHD + Blu-ray)


Lisämateriaali: 4K:lla ei mitään, Blu-raylla "sing-along"-tila, Burtonin, Selickin ja Elfmanin kommenttiraita, dokumentti, poistettu kohtaus, storyboard-piirroksia, jne.


  dvd