4K UHD -arvostelu: Scream 3:sta (2000) puuttuu tekemisen into

a

SCREAM 3
Yhdysvallat 2000

Ohjaus: Wes Craven
Käsikirjoitus: Ehren Kruger
Tuotanto: Cathy Konrad, Kevin Williamson, Maria Maddalena
Pääosissa: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox

1 tunti 57 minuuttia

Scream 2 (1997) oli jo ensimmäisen osan toistoa vailla uusia ideoita. Kolmannen osan kohdalla käsikirjoittaja vaihtui – kuulemma kiireistä johtuen – Kevin Williamsonista Ehren Krugeriin, jolla ei myöskään ollut mitään yllättävää tai jännittävää tarjottavaa.

Kolmannessa Screamissa siirrytään metaelokuvan pariin. Woodsboron murhista on tekeillä jo kolmas Stab-elokuva, jonka näyttelijät alkavat yksitellen joutua murhien uhreiksi. Järjestys on sama kuin aitojen murhien. Pian myös Woodsboron tapahtumista hengissä selvinneet Sidney (Neve Campbell), Gale (Courteney Cox) ja Dewey (David Arquette) vedetään mukaan uuteen murhasarjaan.

Stab 3 -elokuvaa kuvataan studiossa, johon on lavastettu järjenvastaisesti neliseinäisiä taloja, jotka ovat kaikilta osin esikuviensa kopioita. Pieneltä ja halvalta näyttävä elokuvastudio outoine lavasteineen on hetken aikaa kiinnostava tapahtumapaikka, mutta sitten ulkokuvien vähäinen määrä tuo elokuvaan tunkkaisen tunnelman.

Suurin syy Scream 3:n vesittymiselle oli Columbinen kouluammuskelu, jonka seurauksena koettiin samanlainen hetken kestänyt elokuvaväkivallan itsesensuurin aika kuin 1960-luvun lopulla poliittisten salamurhien jälkeen. Scream 3 riisuttiin väkivallasta ja verestä. Alkuperäisen elokuvan hienous oli sen visuaalisuudessa, nokkeluudessa ja verisyydessä. Kolmannessa osassa näistä ei ole mitään jäljellä, vaikka Wes Craven ohjasi myös kolmososan. Yhtä lailla poissa on sellainen nuorten näyttelijöiden elokuvaan tuoma energia, jota ensimmäiset osat pursusivat. Scream 3 tuntuu niiden rinnalla väsyneitten keski-ikäisten näyttelijöiden pakkopullalta.

Kuitenkin nimenomaan kauhuelokuvasarjan kolmanneksi osaksi Scream 3 on kelvollinen tekele. Päänäyttelijät sopivat rooleihinsa – Coxia lukuun ottamatta heitä ei muista rooleista muistetakaan – ja kokenut ohjaaja kuljettaa juonta kitkatta siitäkin huolimatta, että elokuva venähtää ylipitkäksi. Pahiten elokuva kärsii väkivallan vähäisyydestä ja jännityksen puutteesta.

Paramount Picturesin tuore 4K-restaurointi ja UHD-tallenne (Dolby Vision ja HDR10) on yhtä komea kuin sarjan kahden ensimmäisen osan kohdalla. Filmillinen ilme on säilytetty ja värimaailma on upea. Vanhaan Blu-ray-tallenteeseen verrattuna ero on huomattava (UHD-tallenne ei sisällä Blu-ray-tallennetta).


1tahtea
1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, Dolby Vision, HDR10, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ohjaajan, tuottajan ja leikkaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, vaihtoehtoinen loppu, pieleen menneitä ottoja, kulissien takaa -kooste, musiikkivideo, kaksi traileri ja tv-spotteja.


  dvd