4K UHD -arvostelu: Evil Dead Risesta (2023) puuttuvat huumori ja jännitys

a

EVIL DEAD RISE
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Lee Cronin
Käsikirjoitus: Lee Cronin
Tuotanto: Rob Tapert
Pääosissa: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland

1 tunti 37 minuuttia

Sam Raimin The Evil Dead -trilogian hienous ei ollut sen käsikirjoituksissa vaan toteutuksessa. Tämä seikka unohdettiin kymmenen vuotta sitten, kun Fede Álvarez ohjasi ensimmäisen osan uudelleenfilmatisoinnin, jossa ei ollut mitään mieleenpainuvaa. Vielä vähemmän muistamisen arvoista on Lee Croninin ohjaamassa Evil Dead Risessa (2023), jota voi pitää yhtä lailla itsenäisenä jatko-osana kuin myös alkuperäisen The Evil Deadin toisena uudelleenfilmatisointina.

Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat purkutuomion saaneeseen kerrostaloon, jossa asuu vielä muun muassa kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti (Alyssa Sutherland). Yksi perheen lapsista löytää Necronomicon-opuksen ja kohta näkymätön paha voima ottaa äidin valtaansa. Jotta roolihahmot eivät loppuisi kesken, soppaan on lisätty äidin sisko (Lily Sullivan), joka on tullut pitkästä aikaa käymään.

Sarjan aiemmista elokuvista poiketen Evil Dead Risessa on lähes yksinomaan naisroolihahmoja; vain yksi lapsista on poika (roolissa sukupuoltaan vaihtanut Morgan Davies). Ero esimerkiksi Álvarezin elokuvan poppooseen on melkoinen, mutta valitettavasti se – tai sekään – ei tee jatko-osasa kiinnostavaa. Aiemmin kotimaassaan Irlannissa yhden kauhuelokuvan ohjanneen Lee Croninin laatima käsikirjoitus ei tarjoa kliseitä kummempaa. Elokuva on visuaaliselta ilmeeltään tummasävyinen ja jossain määrin tunnelmallinen, mutta siinä ei ole kuvallista kekseliäisyyttä tai tippaakaan jännitystä. Pelottaviksi tarkoitetut tilanteet ja groteskit näyt ovat pikemminkin koomisia, mutta alkuperäisessä trilogiassa kukoistanutta tarkoituksellista komiikkaa tässä ei ole yhtään.

Evil Dead Rise on niin tummasävyinen elokuva, että korkealla bittivirralla ja täsmälleen oikean kontrastin merkitys korostuu entisestään. 4K UHD -tallenteessa nämä ovat parhaalla mahdollisella tolalla.

 
1tahtea
1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, HDR, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (4K UHD + Blu-ray)


Lisämateriaali: -


  dvd