4K UHD -arvostelu: Shazam! Fury of the Gods (2023) on karvas pettymys erinomaisen ykkösosan jälkeen

a

SHAZAM! FURY OF THE GODS
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Henry Gayden, Chris Morgan
Tuotanto: Peter Safran
Pääosissa: Zachary Levi, Asher Angel, Helen Mirren

2 tuntia 10 minuuttia

Salama ei iske kahdesti samaan kohtaan. David F. Sandbergin ohjaama Shazam! (2019) oli ilahduttava poikkeus ryppyotsaisten ja typerien supersankarielokuvien tulvassa. Kasarihenkinen elokuva panosti huumoriin, inhimillisiin roolihahmoihin ja aitoon maailmaan, johon tuotiin yliluonnollisia elementtejä. Pääosassa oli kasvattiperheessä asuva murrosikäinen Billy (Asher Angel), joka sai supersankarin voimat ja pystyi muuttumaan Shazamiksi (Zachary Levi), eräänlaiseksi Teräsmieheksi – aikuiseksi ruumiltaan, mutta ei mieleltään.

Sandbergin ohjaama jatko-osa Shazam! Fury of the Gods sisältää onneksi jonkin verran sitä samaa nostalgista huumoria kuin ensimmäinenkin osa, mutta muuten se on kaavamainen nykypäivän supersankarielokuva. Tyypillisesti lähes koko elokuva on yhtä pitkää lopputaistelua mitäänsanomatonta pahista vastaan ilman aidon vaaran tuntua – olkoonkin, että tässä elokuvassa moni sivullinen kokee melko karun lopun.

Roistokolmikon lisäksi myös Billyn kohtalotoverit eli muut hänen kanssaan saman katon alla asuvat kasvattilapset edustavat melkein kaikkia mahdollisia rotuja. Se ei pistä silmään muuten kuin sillä tavalla, että yhtä sorttia ei tähänkään monimuotoiseen joukkoon ole hyväksytty: intiaaneja. Mutta kyseessähän onkin yhdysvaltalainen elokuva.

Useimpien DC Comicsin sarjakuvafilmatisointien tapaan myös Shazam! Fury of the Gods on visuaalisesti aivan toista luokkaa kuin Marvelin sarjakuvaelokuvat, jotka on kaikki samalla mitättömällä sapluunalla tehtyjä. Digitaalisena kuvattu Shazam! Fury of the Gods ei kuitenkaan yleisesti ottaen ole mitenkään erityisen komea tai näyttävä elokuva, mutta mainitussa seurassa se erottuu edukseen. 4K UHD -tallenne toistaa värimaailman upeasti ja ylipäätään kuva on referenssitasoa.


1tahtea
1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, Dolby Vision, HDR, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD 5.1, DD 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita, Blu-raylla puolen tunnin edestä poistettuja kohtauksia ym.


  dvd