4K UHD -arvostelu: Scream VI (2023) on selvästi edeltäjäänsä parempi

a

SCREAM VI
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Käsikirjoitus: James Vanderbilt, Guy Busick
Tuotanto: William Sherak, James Vanderbilt, Paul Neinstein
Pääosissa: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Coux

2 tuntia 2 minuuttia

Matt Bettinelli-Olpinin ja Tyler Gillettin ohjaama Scream (2022) oli nimestään huolimatta Wes Cravenin neljännesvuosisadan takaisen kauhukomediaklassikon jatko-osa eikä uudelleenfilmatisointi, joskaan siinä ei keksitty mitään uutta. Poissa olivat jännitys, huumori ja visuaalinen tyyli, joista Craven oman elokuvansa rakensi. Toisaalta, poissa olivat myös Craven ja käsikirjoittaja Kevin Williamson. Williamsonin sijasta James Vanderbilt ja Guy Busick laativat viidennen ja myös kuudennen Screamin käsikirjoitukset.

Scream VI on selvästi edeltäjäänsä parempi jo siitä yksinkertaisesta syystä, että siinä on sentään yritetty jotakin uutta: tapahtumat on siirretty tutusta Woodsboron pikkukaupungista New Yorkiin, jota ei tosin juuri mitenkään hyödynnetä, koska elokuva on oikeasti kuvattu Kanadassa. Maisemanvaihdos on kuitenkin tehnyt hyvää, vaikka itse juoni on taas sama: opiskelijatytöt saavat peräänsä naamioituneen ja koneellisesti ääntään muuttaan murhaajan, joka soittelee ja ahdistelee ennen kuin sohii puukolla. Nyt puukkohipat muistuttavat enemmänkin ensimmäistä Halloween-elokuvaa kuin Screamia. Hauskojen ja kekseliäiden kuolintapojen sijasta on satsattu verisyyteen, joten siinäkin mielessä Scream VI eroaa edeltäjästään.

Sidney Prescottia viidessä ensimmäisessä osassa näytellyttä Neve Campbellia ei uudessa elokuvassa nähdä, koska hän ei saanut pyytämäänsä suuruista palkkiota – omien sanojensa mukaan siksi, koska hän on nainen. Sidneyn poissaolo on vain onneksi elokuvalle, joka olisi toiminut vieläkin paremmin, ellei Courteney Coxin näyttelemä tv-toimittaja Gale Weathers olisi taas tunkemassa nokkaansa soppaan.

Päähenkilöinä ovat edellisestä osasta tutut Sam (Melissa Barrera) ja hänen siskopuolensa (Jenna Ortega) ystävineen. Viime osan tapahtumista hengissä selvinnyt Sam joutuu sosiaalisessa mediassa ajojahdin kohteeksi, kun salaliittoteoreetikot syyttävät häntä Woodsborossa tapahtuneista murhista. Asiaa ei auta se, että uusien murhien sarja alkaa ja rikospaikoilta alkaa löytyä todisteita, jotka viittavat Samin syyllisyyteen.

Jännitystä ei ole juurikaan, juonenkäänteet ovat laiskoja ja ennalta arvattavia. Varsinkin loppuhuipennus tuntuu erityisen mielikuvituksettomalta. Mutta kaikilta muilta osin Scream VI on selvästi vitososaa parempi ja riittävän viihdyttävä kiinnostaakseen muutenkin kuin vain nostalgiasyistä.

3,4K-tasoisena kuvattu ja 4K-tasoisena jälkituotettu Scream VI on paikoitellen komeahko ja tekoraetta on hieman. Tummat sävyt toistuvat selkeinä ja nimenomaan tummina ainakin 4K UHD -tallenteessa HDR:n ansiosta.


1tahtea
1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, HDR, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: -


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).