4K UHD -arvostelu: Taisteluplaneetta Galactican (1978) valkokangasversio yritti rahastaa Tähtien sodan menestyksellä

a

BATTLESTAR GALACTICA
Yhdysvallat 1978

Ohjaus: Richard A. Colla
Käsikirjoitus: Glen A. Larson
Tuotanto: John Dykstra, Leslie Stevens
Pääosissa: Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene

2 tuntia 4 minuuttia

Yhdysvalloissa ABC-televisiokanavalla syksyllä 1978 alkanut scifi-sarja Taisteluplaneetta Galactica oli yksi aikansa suurimpia satsauksia televisiotuotannossa. Kaksi- ja puolituntisen pilottijakson budjetti vastaisi nykyrahassa yli 30:tä miljoonaa euroa. Ei ihme, että sarjan tuottanut Universal Television halusi ottaa satsauksestaan kaiken irti ja päätti julkaista pilottijakson lyhennettynä kaksituntisena valkokangaselokuvana ennen tv-esitystä. Toisena vaikuttavana tekijänä oli epäilemättä Tähtien sodan (1977) yllätysmenestys.

Valitettavasti Taisteluplaneetta Galactica -elokuva näyttää juuri siltä mitä se on: muutama televisiosarja toisiinsa liitettynä. Muutamassa kohdassa skarvit näyttävät selvästi, missä kohtaa on mainoskatkon paikka. Näyttelijätyö on puisevaa, samoin Richard A. Collan ohjaus. Kamera ei elä sen enempää kuin mitäänsanomattomat roolihahmotkaan, jotka ovat huonoja jäljitelmiä Tähtien sodan roolihenkilöistä, jotka nekään eivät moniulotteisuudellaan hätkähdyttäneet. Nuoret näyttelijöiden ollessa varsin yhdentekeviä huomio kiinnittyy kahteen veteraaniin: Lorne Greenellä oli karismaa enemmän kuin näyttelijälahjoja ja Ray Millandilla oli kaikki, mitä näyttelijä ja elokuvatähti tarvitsee. Ikä vain painoi jo.

Taisteluplaneetta Galactica on kieltämättä mielenkiintoinen toteutukseltaan. Siinä nimittäin yhdistyy mitäänsanomaton kameratyöskentely ja hengetön ohjausjälki, paikoitellen hyvinkin komeat erikoistehosteet ja vastaavasi kehnot lavasteet. Jopa ulkokuvat on otettu studiolavasteissa. Kaikkein surkein ilmestys taitaa olla jonkin sortin robottikoira, jota näyttelee koirapukuun puettu simpanssi.

Kuvausten jälkeen tehty päätös pilottijakson teatterilevityksestä johti myös siihen, että kuvakompositiot vesittyivät: Taisteluplaneetta Galactica kuvattiin television 1,33:1-kuvasuhteella, mutta elokuvateattereissa sitä esitettiin 1,85:1-rajauksella. Uuden rajauksen ongelmat näkyvät melkeinpä joka kuvassa, eikä tiukempi rajaus muutenkaan vähennä televisiomaista vaikutelmaa.

Tuore 4K UHD -tallenne on kelpoa työtä, mutta totuttuun tapaan erikoistehostekuvissa on muita kuvia huomattavasi heikompi kuvanlaatu. Ilmeisesti tämänkään elokuvan tehostekuvien alkuperäiset elementit eivät ole säilyneet, ja digitointi ja restaurointi on jouduttu tekemään valmiista negatiivista.


1tahtea
1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, HDR, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 2.1 with Sensurround
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: -


  dvd