4K UHD -arvostelu: Knock at the Cabin (2023) on jälleen yksi huti M. Night Shyamalanilta

a

KNOCK AT THE CABIN
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan, Steve Desmond, Michael Sherman
Tuotanto: M. Night Shyamalan, Ashwin Rajan, Marc Bienstock
Pääosissa: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge

1 tunti 40 minuuttia

M. Night Shyamalanin viidestoista pitkä elokuva Knock at the Cabin on jälleen yksi huti ohjaajalta, jolla on ollut viimeiset parikymmentä vuotta vaikeuksia saada aikaiseksi edes keskinkertaista elokuvaa.

Uusimmalla työllä on paljon yhteistä Shyamalanin Oldin (2021) ja The Happeningin (2008) kanssa – myös siinä, että ne ovat yhden todella hataran idean varaan rakennettuja elokuvia, joissa tuo tulitikkuaskin kanteen mahtunut johtoajatus ei johda mihinkään. Oldissa ihmiset joutuivat lomaparatiisin rannalla aikasilmukkaan ja vanhenivat hetkessä vauvasta vaariin. The Happeningissa ihmiset alkoivat yhtäkkiä tehdä itsemurhia julkisilla paikoilla.

Knock at the Cabinissa kesämökille lähtenyt miespariskunta ja näiden aasialainen adoptiotytär saavat kutsumattomiksi vieraikseen neljä muukalaista, jotka sitovat heidät ja vaativat tekemään uhrauksia maailmanlopun välttämiseksi. Joukkiota johtaa ala-asteen luokanopettaja, jota näyttelee Dave Bautista. Ympäriinsä tatuoitu muskelimies alakoululaisten opettajana on hyvin uskottava juttu verrattuna elokuvan muuhun sisältöön.

Shyamalanilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että kun katsojalle ei alussa paljasteta mitään, se tekee elokuvasta väistämättä kiinnostavan ja jännittävän. Ei tee. Kiinnostuksen herättämiseen ja jännityksen rakentamiseen tarvitaan taitoja, joita Shyamalanilla ei enää näytä olevan. Uskontoa jokaiseen elokuvaansa sotkeva ja tunteiluun luottava ohjaaja vaikuttaa uskovan siihen, että rauhallisesti, ystävällisesti ja hiljaisella äänellä juttelevat, raskaasti hengittävät ihmiset ovat kamalan pelottavia, jos niiden perimmäisiä ajatuksia ja tavoitteita ei tunne.


1tahtea


4K-tasoisena kuvatun elokuvan 4K UHD -tallenne on moitteeton. Kuva on sileä ja videomainen.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, HDR, Dolby Vision, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: -


  dvd