Blu-ray-arvostelu: Barry Levinson ja Chris Columbus nuoren Sherlock Holmesin jäljillä Pelon pyramidissa (1984)

a

YOUNG SHERLOCK HOLMES
Yhdysvallat 1983

Ohjaus: Barry Levinson
Käsikirjoitus: Chris Columbus
Tuotanto: Mark Johnson
Pääosissa: Nicholas Rowe, Alan Cox

1 tunti 49 minuuttia

Sherlock Holmes koki uuden tulemisen 1970-luvun lopulla, kun Arthur Conan Doylen klassikkoetsivästä tehtiin muutaman vuoden sisällä neljä valkokangassovitusta, sekä vakavaa että parodiaa. Gene Wilder vitsaili mestarietsivän kustannuksella komediassaan Sherlock Holmesin välkky veli (1975). Paul Morrisseyn ohjaamassa Baskervillen koirassa (1978) hassuttelivat vuorostaan Peter Cook ja Dudley Moore. Herbert Rossin ohjaama Arvoitusten juna (1976) pohjautui Nicholas Meyerin romaaniin ja kertoi Watsonin (Robert Duvall) yrityksestä auttaa Holmes (Nigel Williamson) eroon kokaiiniriippuvuudestaan Sigmund Freudin (Alan Arkin) avulla. Bob Clarkin ohjaamassa elokuvassa Murha tilauksesta (1979) Christopher Plummer ja James Mason näyttelivät Viiltäjä-Jackia metsästäviä Holmesia ja Watsonia.

Chris Columbuksen käsikirjoittama Pelon pyramidi (1985) noudattaa Conan Doylen tarinoiden henkeä, mutta se on alkuperäiskäsikirjoitus ja kertoo murrosikäisestä Sherlock Holmesista, joka tutustuu koulussa Watsoniin, rakastuu kauniiseen tyttöön (Sophie Ward) ja ajautuu ensimmäisten kerran rikosten selvittelyn pariin. Columbus tekee oman tulkintansa siitä, miksi aikuisesta Holmesista tuli epäsosiaalinen erakko.

Gremlins – riiviöt (1984) aiemmin käsikirjoittanut Chris Columbus ei ole kynäillyt Pelon pyramidiin juuri lainkaan huumoria. Ryppyotsaisuus häiritsee, koska tietynsorttinen humoristisuus kuuluu Holmesin maailmaan ja etenkin sitä kaipaa tällaisessa nuorisokuvauksessa. Toinen suuri ongelma on itse mysteerissä, joka on turhan monimutkaisesti kerrottu ja vailla jännitystä. Antisankareissa ei ole mitään kiinnostavaa ennen kuin elokuvan lopussa, kun Susan Fleetwood pääsee revittelemään. Melkoisen mitäänsanomattomia ovat myös sankarit, Holmesia ja Watsonia näyttelevät Nicholas Rowe ja Alan Cox.

Uransa alussa olleen Barry Levinsonin ohjaama elokuva on näyttävä: epookki on huolella rakennettu, on paljon suuria lavasteita, erikoistehosteita sekä varhainen, kokonaan tietokoneella luotu roolihahmo.


1tahtea1tahtea
1tahtea

Ilmeisesti vanhasta HD-siirrosta tehty Blu-ray-tallenne. Kuvanlaatu on selvästi DVD:tä parempi, mutta raetta ei ole juuri lainkaan eikä tarkkuus päätä huimaa. Värimaailma näyttää hyvältä.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 1,78:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: Dolby True-HD 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja, englanti
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: -


  dvd