4K UHD -arvostelu: Lannistumaton Luke (1967) oli Paul Newmanin suuri pakoretki

a

COOL HAND LUKE
Yhdysvallat 1967

Ohjaus: Stuart Rosenberg
Käsikirjoitus: Donn Pearce, Frank R. Pierson
Tuotanto: Gordon Carroll
Pääosissa: Paul Newman, George Kennedy

2 tuntia 7 minuuttia

Donn Pearcen suomentamattomaan romaaniin pohjautuva Lannistumaton Luke (1967) on yksi Paul Newmanin (1925–2008) upean uran hienoimmista töistä. 1950-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa Luke (Newman) käy yöaikaan putkileikkurin kanssa irrottamassa parkkimittarit tolpistaan, mutta on sen verran kännissä, ettei tajua poistua paikalta. Poliisi tulee ja pidättää. Edessä on kahden vuoden komennus pakkotyöhön, joka tarkoittaa elämää parakeissa ja pitkiä tauottomia työpäiviä polttavan auringon alla maantietyömailla.

Työleirillä Luke kiinnittää heti tovereidensa huomion suhtautumalla elämäänsä ja vastoinkäymisiinsä hymyillen ja sarkastisesti. Hymy alkaa hyytyä pikkuhiljaa, kun kotipuolesta tulevat lannistavat uutiset syövät miestä. Terapiaa ei ole tarjolla. Luke päättää karata.

Paul Newman ja Steve McQueen kilpailivat 1960- ja 1970-lukujen ajan Hollywoodin »cooleimman» miehen tittelistä. Molemmat harrastivat kilpa-autoilua, olivat elokuvanäyttelijöinä kaikkein lahjakkainta sakkia ja sen sortin filmitähtiä, joiden karisma puri yleisöön kuin yleisöön. McQueen teki kaksi vankilaelokuvien suurta mestariteosta, Suuren pakoretken (1963) ja Papillonin (1973). Lannistumaton Luke on näiden hengenheimolainen, tosin paljon pienempimuotoisempi, mutta yhtä lailla kuvaus rakastettavasta roistosta, jonka elämänjano on vankilan muureja vahvempi.

Lannistumaton Luke oli myös George Kennedyn uran huippuhetkiä. Kennedy, joka taisi näyttää vanhalta jo syntyessään, on Clarence, toinen työleirin sympaattisista vangeista, jolla on ruista ranteessa ja sydän paikallaan. Luke kulkee elämässä suunnitelmitta ja päämäärättä, mutta Clarence on malliesimerkki laitostuneesta ihmisestä, minkä Luke sai harmikseen huomata liian myöhäisessä vaiheessa.

Vertauskuvat ovat vahvoja. Puhumaton, heijastavien aurinkolasien taakse piiloutuva liipasinherkkä vartija (Morgan Woodward) on nimetön ja kasvoton sokean lain ja virkavallan ruumillistuma, jolta on turha odottaa sympatiaa. Hänen rinnallaan Luke ja Clarence ovat harmittomia poikia.

Stuart Rosenbergin ohjaaman ja Conrad L. Hallin kuvaaman Lannistumattoman Luken toteutuksessa hallitsevat piirteet uudesta ja vanhasta Hollywood-elokuvasta. Valtaosa elokuvasta tapahtuu ulkona niin sanotuissa aidoissa miljöissä. On hienoja kuvakulmia ja muita visuaalisia keksintöjä, joita monet ovat jäljitelleet myöhemmin. Siksi Lannistumaton Luke tuntuu enemmän 1970-luvun uuden Hollywoodin elokuvalta kuin oman aikansa teokselta.

Paramount Picturesin tuore 4K-restauroitu versio eroaa värimäärittelyltään oleellisesti aiemmasta Blu-ray-tallenteesta, jonka kuvassa ruskeat sävyt korostuivat. 4K-restauroitu versio normaalissa sävyissä ja väreissä näyttää paljon paremmalta. Kumpi sitten onkaan lähempänä alkuperäistä, sitä on tähän hätään mahdotonta sanoa. Ainakaan 4K-restauroinnissa ei ole muilta osin sorkittu alkuperäistä teosta: leikkausvaiheessa tehty zoomaus on tallessa sellaisenaan ja ääniraitana on stereomiksattu DTS-HD MA 2.0.

1tahtea1tahtea
1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2:39:1, 2160 p, HDR, Dolby Vision, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 2.0
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: historioitsija Eric Laxin kommenttiraita, A Natural-Born World-Shaker: Making Cool Hand Luke -dokumentti


  dvd