Näin lapsuusjouluina tapeltiin – arvostelussa vieras, mutta viihdyttävä Täydellinen joulu (2019)

arvottomat
Outi (Elena Leeve) ja Janne (Antti Luusuaniemi)

karsimysjakunniabd

TÄYDELLINEN JOULU
Suomi 2019

Ohjaus: Taru Mäkelä
Käsikirjoitus: Monika Rolfner, Kristofer Gummerus
Tuotanto: Jesse Fryckman / Bronson Club Finland Oy
Pääosissa: Antti Luusuaniemi, Elena Leeve, Aku Hirviniemi

1 tunti 34 minuuttia

Outi (Elena Leeve) on synnyttänyt kolme lasta kolmelle eri miehelle ja haaveilee neljännestä puolisonsa Jannen (Antti Luusuaniemi) kanssa. Jouluaattoaamuna Janne saa kuulla Outin kutsuneen lastensa isät uusine perheineen yhteiseen joulunviettoon. Nämä huonot uutiset eivät ole vielä mitään verrattuna siihen, mitä päivän mittaan tulee tapahtumaan.

Täydellinen joulu on juoneltaan universaali juttu: kokoontuminen johtaa tilanteiden kärjistymiseen, minkä seurauksena salaisuudet, valheet ja todelliset mielipiteet nousevat pintaan. Taru Mäkelän ohjaamalla elokuvalla on kuitenkin enemmän yhteyksiä ruotsalaisuuteen kuin suomalaisuuteen. Iltapukuihin ja villapaitoihin pukeutuvat bättre folk -tyyppiset ihmiset kokoontuvat viettääkseen joulua istumalla, puhumalla ja viiniä lipittämällä.

Elokuvan ruotsalaishenkisyyteen on yksinkertainen selitys, sillä kyseessähän on suora uudelleenfilmatisointi Kjell Sundvallin komediasta Joulupukki vieraissa (1999). Ruotsalaisten elokuvien suomalaisissa uudelleenfilmatisoinneissa ei ole mitään uutta, niitä on tehtailtu jo yli kahdeksan vuosikymmentä sitten. Erikoiseksi tapauksen tekee vain se, että tapahtumia ei ole sovitettu täkäläisiin oloihin. Silti, tällaisenaankin lopputulos on toimiva. Terävä tai yllättävä Täydellinen joulu ei ole, mutta hyvää ja kevyttä viihdettä kylläkin.

Mäkelän kerronta on erittäin tehokasta ja hän on onnistunut mustan huumorin viljelyssä vähintään yhtä hyvin kuin Varaston (2011) kohdalla. Kaikki on kuitenkin lopulta päähenkilön ja tämän näyttelijän varassa, mutta onneksi Luusuaniemi on erinomainen elämänsä rankimpaan päivään heräävänä Jannena.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios, 5.10.2020
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ikäraja: 12
Aluekoodi: B

Lisämateriaali: -


blu ray dvd2