Diva of Finland (2019)

divaoffinlanddvd DIVA OF FINLAND
Suomi, Norja 2019

Ohjaus:
Maria Veijalainen
Käsikirjoitus: Maria Veijalainen
Tuotanto: Mika Ritalahti, Niko Ritalahti / Silva Mysterium Oy
Pääosissa: Suvi-Tuuli Teerinkoski, Linda Manelius

1 tunti 26 minuuttia

Maria Veijalaisen esikoiselokuva Diva of Finland ei yllätä juonellaan, mutta sillä onkin muita huomattavia etuja.

Lukiotyttö Henna (Suvi-Tuuli Teerinkoski) haluaa pois pienestä kotikaupungistaan ja mahdollisimman kauas, luomaan uraa laulajana. Lahjoja ei ole, mutta Henna ei sitä usko. Parhaat ystävänsä kehuvat Hennaa kylän lahjakkaimmaksi ihmiseksi ja niin tekevät muutkin, kunnes lukioon tulee uusi oppilas Silja (Linda Manelius), joka on ainakin Hennaa lahjakkaampi laulaja. Hänellä on myös jotain muuta, mitä Hennalla ei ole.

Tästä seuraa kateellisen Hennan kostonhimoinen ja angstinen vaihe, jonka aikana tekeydytään sokeaksi reginalinnanheimomaiseen tyyliin ja punotaan muitakin juonia oman edun tavoittelussa. Pikkuhiljaa elokuva alkaa kääntyä kuvaukseksi kiusattuna olosta (ja vielä nykypäivän tapaan nettikiusattuna), vaikka näkökulma pysyykin Hennan omana. Kun rooleja vielä näyttelevät mainiot nuoret kyvyt, on lopputuloksena monellakin eri tasolla toimiva elokuva, joka ei milloinkaan vaivu liialliseen synkistelyyn. Teini-iän angstia voi kuvata tälläkin tavoin, hauskasti ja aidosti.

Elokuvan nimi on peräisin television laulukilpailusta, jonka turhuuden ja naurettavuuden ymmärtää jopa sen juontaja (Lauri Tilkanen). Ennen pitkää Henna ja Siljakin ymmärtävät, että omilla ehdoillaan menestyminen on parasta, mutta vielä parempaa on suosio sosiaalisessa mediassa... Loppu onkin pieni isku vasten kasvoja, sillä siinä hieman kärjistetty, mutta uskottava nuorisokuvaus muuttuu puhtaaksi purppuraksi.

Diva of Finland poikkeaa muotista myös kaunaisuutensa puutteella: usein nuorista maalaisista kertovissa elokuvissa jo pelkkää ajatusta muualla kuin stadissa asumisesta pidetään ikävänä. Harva voi maaseutua niin paljon vihata kuin sieltä kerran lähtenyt, mutta Diva of Finlandin kohdalla mitään kaunaisuutta ei ole, jos ei sentimentaalisuuttakaan. Hiljainen kylätie on kaunis talvisessa asussaan, Veijalaisen tarinan- ja kuvakerronta tehokasta, täsmällistä ja varmasti pitkällisen hionnan tulosta.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).