Olen suomalainen (2019)

olensuomalainenbd OLEN SUOMALAINEN
Suomi 2019

Ohjaus:
Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Marko Leino, Tomi Tuikkala
Tuotanto: Jukka Helle, Markus Selin / Solar Films Oy
Pääosissa: Matti Ristinen, Tiina Lymi

1 tunti 57 minuuttia

Harva elokuva yllättää sillä tavalla kuin Aleksi Mäkelän Olen suomalainen. Perinteisenä, tilaustyömäisenä Kari Tapion elämäkertaelokuvana mainostettu teos onkin koko lajityypin häpeilemätön parodia, jossa vitsin kohteena ovat taiteilijarenttuelämän eläjät ja ihannoijat.

Tomi Tuikkalan ja Marko Leinon käsikirjoitusta näkemättä tämä on pelkkää arvailua, mutta en olisi kamalan yllättynyt, jos käsikirjoittajat ovat tehneet vakavampaa ihmiskuvausta ja ohjaaja on tehnyt tekstin pohjalta oman versionsa, jossa kaikkea käsitellään ironian, parodian ja ylipäätään huumorin kautta.

Ihan täysparodia Olen suomalainen ei kuitenkaan ole. Elokuva seuraa Kari Tapion elämää takauman muodossa – nykyhetkessä Klabbi on viimeisenä iltanaan taksin takapenkillä – kertoen musiikkiuran alkuajoista, erittäin hitaasti tulevasta läpimurrosta ja laajemman kansansuosion alkuvaiheista. Kaiken tämän se tekee mahdollisimman vähillä lauluilla, mikä on tietysti toivottavaa, kun kyseessä ei ole Kari Tapion itsensä tähdittämä elokuva tai mikään musikaali.

Halvat peruukit, helvetin huonot ikämaskit ja pääosakaksikon vanheneminen noin 30:llä vuodella yhden vuoden aikana ovat kaikki sellaisia asioita, joihin monissa vakavissa elämäkertaelokuvissa kohtaa. Nytkin ne ovat läsnä, mutta ainakin niille voi nauraa tekijöiden kanssa eikä vain yksikseen.

"Vanhaa” ja myös vanhaa Kari Tapiota näyttelevän Matti Ristisen roolisuoritus on erinomainen, hän vetää roolinsa täysillä ja vakavissaan eikä hänen roolihahmonsa ole ”mukana” vitsissä. Tiina Lymin tulkinta pirttihirmusta vaimosta on lähempänä teatteri-ilmaisua, mutta ainakaan hän ei jää renttumiehensä varjoon.

Olen suomalaisessa on muutama kaunis kuva, mutta kameratyöskentelyn osalta siitä puuttuu sellainen kokeilunhaluinen visuaalinen tyylittely, mitä Mäkelän ja vakiokuvaaja Pini Hellstedtin elokuvissa on totuttu näkemään. Vastaavasti Mäkelän elokuvien tapa nähdä ja kokea asiat miesten kautta ja heidän näkökulmastaan pätee tähänkin elokuvaan, vaikka tässä elokuvassa onkin vain kaksi tärkeää roolihahmoa, Kari Tapio ja hänen vaimonsa Pia.

Niin ja viime vuoden kotimaisista elokuvista tuskin löytyy hauskempaa hetkeä kuin Fredin musiikkivideo tässä elokuvassa.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Lyhyt dokumentti elokuvan teosta ja musiikkivideo.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Nordisk Film
Tekstitys: suomi heikkokuuloisille, ruotsi, englanti, norja, tanska
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, PCM 2.0
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).