Aila – Pohjolan tytär (1951)

ailapohjolantytardvd

AILA – POHJOLAN TYTÄR
Suomi 1951

Ohjaus: Jack Witikka
Käsikirjoitus: Jack Witikka, Erik Blomberg, John Seabourne, Pentti Haanpää
Tuotanto: Jack Witikka, Erik Blomberg, Michael Powell
Pääosissa: Mirjami Kuosmanen, Tapio Rautavaara, Hilda Pihlajamäki

1 tunti 9 minuuttia

Aila – Pohjolan tyttären (1951), Jack Witikan esikoisohjauksen, syntyhistoriasta on kirjoitettu laajemmin täällä, joten sitä on nyt turha kerrata kokonaisuudessaan. Lyhyesti sanottuna ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Witikka ja kuvaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Erik Blomberg saivat brittiläisen mestariohjaaja Michael Powellin osatuottajaksi Lapissa kuvattuun elokuvaansa. Lopputulos ei ole onnistunut, mutta siinä on omat hetkensä – ja ilman sitä Valkoista peuraa (1952) tuskin olisi syntynyt, ainakaan nykyisessä muodossaan.

Witikan ja Blombergin pääosin kirjoittamassa elokuvassa porovaras Reino (Tapio Rautavaara) tekee töitään Lapin talvisen erämaan hiljaisuudessa, mutta sattuma tuo hänet yhteen porokeisarin (Anton Soini) tyttären kanssa. Aila (Mirjami Kuosmanen) on melkoinen ilmestys 1950-luvun Lapissa ja suomalaisessa elokuvassa: tumma ja muodokas sekä ilmeisen voimakastahtoinen ihminen. Reinon ja Ailan romanssista ei tule suurta rakkaustarinaa, mutta suureen pohjolaan katoava pieni murhenäytelmä kylläkin.

ailapohjolantytar5still
Mirjami Kuosmanen Ailana. Kuva: Erik Blomberg

Witikan ja Blombergin käsikirjoitus ei ole ollut erityisen sisältörikas, mutta ei sitä ole elokuvaan: noin 70-minuuttisessa elokuvassa on yksinkertainen juoni, mutta tarinaa ei juuri lainkaan. Tästä syystä elokuvasta ehtii kulua kolmekin varttia, kun katsoja vielä odottelee elokuvan pääsevän alkuun.

Filmin kuvaaminen Lapissa merkitsi myöskin sitä, ettei kuvauspaikalla kannattanut ottaa ääntä. Tämä kenties on vaikuttanut myös Witikan ja Blombergin kerrontatyyliin ja ilmaisuun, joka on hyvin visuaalista ja lähempänä mykkäelokuvaa kuin oman aikansa filmiä. Tämä voi hyvin olla tietoista pyrkimystä visuaalisempaan ja vähemmän kirjalliseen kerrontaan, mitä Witikka ja Blomberg molemmat suosivat myöhemmissäkin töissään. Mutta siinä missä Ailassa ei paljon puhuta, ei siinä myöskään ole eloa ja tunnetta. Kehyskertomus, jossa Lapissa turistina oleva amerikkalainen kirjailija (Mogens Wieth, äänenä Matti Oravisto) kertoo Ailan ja Reinon tarinaa, tuntuu väkinäiseltä. Ailan kauneus on sen kuvissa koskemattoman luonnon erämaasta.

2tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,37:1
Levyjä: 1

7u

Uudesta 2K-siirrosta tehty DVD-tallenne.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).