Puhallus (1992, TV-elokuva)

puhallusdvd

PUHALLUS
Suomi 1992

Ohjaus: Timo Humaloja
Käsikirjoitus: Olli-Pekka Parviainen
Tuotanto: Yleisradio Oy
Pääosissa: Antti Litja, Rea Mauranen, Hannele Lauri

1 tunti 11 minuuttia

Teppo Järvinen (Antti Litja) ajaa humalassa melkein ojaan Timo Humalojan ohjaamassa Puhalluksessa. Jorma Kurvisen vuonna 1983 ilmestyneeseen Ja sitten puhallus -romaaniin pohjautuvassa tv-filmissä kiteytyy oman aikakautensa pettyneiden suomalaisten mielenmaisemat.

Litjan näyttelemä aluejohtaja on esimiehensä (Jyrki Kovaleff) ja koko joukon kanssa viettämässä mökkiviikonloppua viinan merkeissä – maksettuja naisia ei vielä näy, mutta ehkä ne eivät Ylen tv-elokuvaan sopineetkaan. Joka tapauksessa aluejohtaja on päätynyt niille seuduille, jossa hän kävi aiemmin lakkauttamassa samaan konserniin kuuluneen talotehtaan. Sen seurauksena maalaispitäjä kuihtui entisestään ja ihmisten ahdinko kasvoi. Järvisen oma ahdistus on kasvanut jo pitkään ja alkaa purkaantua, kun ”minä kyllä kerron pomolle”-tyyppinen esimies lähettää hänet hakemaan viinaa kaupungista. Järvinen lähtee, humalassa, ja saa pian peräänsä vaimonsa (Rea Mauranen) ja virkavallan edustajat (Martti Järvinen ja Vesa Mäkelä).

Televisio-ohjaajana elämäntyönsä tehneen, mutta myös kaksi pitkää elokuvaa ohjanneen Humalojan kädenjälki on ilmeisen ammattitaitoista ja kerronta nopeatempoista, mutta pessimistisiä ihmisiä kuvaavaan elokuvaan on jäänyt myös sellainen pessimistinen tunnelma, joka ei vedä puoleensa. Elokuvan muut henkilöt jäävät hieman etäisiksi, mutta Litjan roolihahmon yksitoikkoisuus toimii koko jutun eduksi – on hyvin helppo ymmärtää, miksi Järvinen on kyllästynyt elämäänsä ja varsinkin työhönsä.

Aidoilla kuvauspaikoilla kuvatussa elokuvassa on kunnon nostalgiaa 1990-luvun alkupuolen kirkonkylät muistaville katsojille.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 1

7u

Erittäin pehmeä kuva.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla