Saastamoisen poika (1988, TV-sarja)

saastamoisenpoikadvd

SAASTAMOISEN POIKA
Suomi 1989

Ohjaus: Jussi Niilekselä
Käsikirjoitus: Tapani Rinne, Timo E. Rinne
Tuotanto: Yle TV2
Pääosissa: Matti Viironen, Lena Meriläinen, Tiina Weckström

2 tuntia 22 minuuttia (6 jaksoa)

saastamoisenpoika1still
Tiina Weckström ja Matti Viironen.

Yleisradion 1980-luvun lopulla järjestämän käsikirjoituskilpailun satoa edusti kokkolalaisveljesten Tapani ja Timo E. Rinteen kirjoittama Saastamoisen poika, josta syntyi kuusiosainen sarja Jussi Niilekselän ohjauksessa. Käsikirjoittajien uralla tämä jäi ainoaksi teokseksi.

Pieneen, muttei liian pieneen kesäiseen kuntaan sijoittuva sarja kertoo taksikuskina itsensä elättävästä ja isänsä (Ahti Kuoppala) kanssa asuvasta Saastamoisen pojasta (Matti Viironen), joka ihastuu kunnan uuteen, ulkopaikkakunnalta saapuneeseen kulttuurisihteeriin (Lena Meriläinen). Saastamoisen kantakuppilan emäntä (Tiina Weckström) ei ole tästä ihastuksesta erityisen innoissaan, kuten ei myöskään Saastamoisen kollegasta, joka yrittää iskeä kaikki mahdolliset naiset.

saastamoisenpoika2still
Lena Meriläinen, Matti Viironen ja Tiina Weckström.

Keskenään eripituisista jaksoista koostuva sarja on sisällöltään hyvin köyhä ja sen erittäin lyhyet jaksot pitävät myös huolen siitä, että mitään erikoista ei pääse yhden jakson aikana tapahtumaan. Niilekselä kuljettaa olematonta tarinaa ja juonta sellaisella vauhdilla, ettei sen sisällöttömyyttä tai pahasti ontuvaa kronologiaa ehdi liiemmin miettiä. Sen lisäksi Saastamoisen pojan etuna ovat hyvät näyttelijät: Viironen ei ollut mitenkään täystyöllistetty elokuva- ja tv-näyttelijä ja sirkeä Lena Meriläinen oli vasta uransa alussa, takanaan kuitenkin jo muutama merkittävä rooli. Kalevi Haapoja on palkattu sivuosaan kuppilassa päivystäväksi pohjalaiseksi poliisiksi; Haapojan tyyppi on loistava. Antti Litja nähdään useimmissa jaksoissa täysin eri rooleissa.

Saastamoisen pojan on täytynyt olla sitä, miltä se näyttää: halvalla tehtyä täyteohjelmaa. Mutta vaikka kaikki on rakennettu irtovitsien varaan, joskus sellaisistakin lähtökohdista syntyy viihdyttävää katseltavaa – ainakin tietyssä mielentilassa ja hetkessä. Saastamoisen poika on paljon viihdyttävämpi ja miellyttävämpi katselukokemus kuin mihin siinä on aineksia ja mitä sen pitäisi olla.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0 (monomix)
Kuva: 4:3 (1,33:1)
Levyjä: 1

su

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).