Armoton maa (2017)

armotonmaabd

ARMOTON MAA
Suomi, Norja 2017

Ohjaus: Jussi Hiltunen
Käsikirjoitus: Jussi Hiltunen
Tuotanto: Kai Nordberg, Kaarle Aho / Making Movies Oy
Pääosissa: Ville Virtanen, Antti Holma, Mikko Neuvonen

1 tunti 30 minuuttia

Jussi Hiltusen esikoispitkä Armoton maa on Suomen lumiseen, kevättä odottelevaan Lappiin sijoittuva rikostarina poliisi-isästä ja tämän kahdesta pojasta, jotka tietämättä olevansa veljeksiä alkavat selvitellä vanhoja kalavelkojaan ja jahdata toisiaan kiväärit kourassa. Pääosassa ovat sanoma, henkilöhahmot ja miljöö, ei juoni tai tarina.

Ville Virtasen näyttelemä Lasse on viimeisiä päiviään töissä syrjäisen lappilaisen kunnan viimeisenä poliisina. Lassen siirryttyä eläkkeelle hänen tilalleen ei enää uutta miestä palkata, vaikka seuduilla on historiaa väkivaltaisista välienselvittelyistä. Tällä kertaa sellaisesta vastaavat Lassen pojat Jaakko (Antti Holma) ja Erkki (Mikko Neuvonen). Isäpuolensa taposta vankilassa istunut Jaakko on juuri päässyt vapaaksi ja palannut kotiseuduilleen. Onnettomien yhteensattumien, itse tehtyjen typerien valintojen ja muiden asioihin sekaantuvien kyläläisten seurauksena Jaakko ja Lasse metsästävät pian toisiaan, tietämättä olevansa saman miehen poikia.

Pekka Parikan Pohjanmaan (1988) monellakin eri tapaa mieleen tuova Armoton maa on loppujen lopuksi kertomus siitä, minkälaisia ongelmia puhumattomuus ja huono kommunikointikyky ylipäätään voivat aiheuttaa. Mikäli Lasse olisi lausunut muutamat tärkeät sanat jo aiemmin, ei hän nyt yrittäisi estää poikiaan tappamasta toisiaan. Kaiken lisäksi vankilassa istuneella Jaakolla ei ole mitään menetettävää, kun taas Erkillä on ulkomaalaista alkuperää oleva vaimo (Malin Buska suomenkielisessä roolissa) ja pieni poika.

Tuomo Hutrin kuvaama elokuva on maisemiltaan mahtipontinen, täynnä tunnelmaa ja esittelee täydellisen tapahtumapaikan rikokselle tai parille, joiden jäljet on helppo haudata ympäröivään lumeen. Yhtä paljon kuin on vaikea olla ajattelematta Armottoman maan yhtäläisyyksiä Pohjanmaahan on myös vaikea olla vertaamatta sitä Fargoon (1996) ja muihin vastaaviin amerikkalaisiin rikoselokuviin. Yhtäläisyyksiä on paljon, mutta myöskin eroavaisuuksia. Vahvasti jenkkityylisestä toteutuksestaan huolimatta Armottoman maan päähenkilöissä on paljon perisuomalaisia luonteenpiirteitä, eivätkä he ole vain amerikkalaisia punaniskoja sijoitettuna Lapin maisemiin.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Kolme lyhyttä dokumenttia elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi, tanska, norja
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16u

dvd blu ray