Bodom (2016) [Blu-ray]

bodombd

BODOM
Suomi / Viro 2016

Ohjaus: Taneli Mustonen
Käsikirjoitus: Taneli Mustonen, Aleksi Hyvärinen
Tuotanto: Aleksi Hyvärinen / Don Films Oy
Pääosissa: Nelly Hirst-Gee, Mikael Gabriel, Mimosa Willamo

1 tunti 24 minuuttia

Taneli Mustonen debytoi pitkän elokuvan ohjaajana Timo Parvelan lastenkirjoihin pohjautuvalla Ella ja kaverit -hitillä (2012), jota seurasi alle 16-vuotiailta kielletty jättihittikomedia Luokkakokous (2015). Ohjaajan kolmas elokuva eroaa kahdesta edeltäjästään yhtä paljon kuin aiemmat keskenään: Bodom on harvinainen yksilö, suomalainen kauhuelokuva.

Mustosen ja Aleksi Hyvärisen (Ella ja kaverit) kynäilemä elokuva ei ole epookki eikä se kerro Bodominjärven todellisista murhista, koska se olisi nopea reitti raastupaan. Sen sijaan tapahtumat sijoittuvat nykypäivään. Päähenkilöitä on neljä, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä, jotka lähtevät Bodominjärvelle elämään uudelleen 1960-luvun surullisenkuuluisan murhaillan tapahtumat. Atte (Santeri Helinheimo Mäntylä) uskoo voivansa rekonstruktion avulla selvittää murhaajan identiteetin. Elias (Mikael Gabriel) puolestaan on lähinnä kiinnostunut rekonstruktioon tarvittavista kahdesta tytöstä, Norasta (Mimosa Willamo) ja Idasta (Nelly Hirst-Gee).

Neljän päähenkilön illanvietto ei etene odotettuun tapaan, kuten ei itse elokuvakaan. Mustonen ja Hyvärinen eivät ole keskittyneet vain yhteen kerrontalinjaan, vaan elokuvan puolivälin tienoilla sen tapahtumissa tulee täyskäännös ja elokuvan mielenkiintoisin osuus voi alkaa. Bodomissa ei arvuutella sen koko keston ajan murhaajan henkilöllisyyttä, kuten siinä olisi varmasti tehty, mikäli käsikirjoittajakaksikko tuntisi vain nykypäivän B-luokan kauhuelokuvat.

Osittain Virossa kuvatun elokuvan kaupunkiosuudet eivät sattuneesta syystä näytä lainkaan Suomelta, mutta muutenkin Mustosen ja kuvaaja Daniel Lindholmin kerronta on hyvin amerikkalaistyylistä. Tähän kokonaisuuteen sellainen sopii erinomaisen hyvin. Lindholm on vieläpä luonut synkistä yökuvista luonnonhelmassa paljon komeampia kuin yhdestäkään elokuvan kaupunkikuvista. Pimeässä yössä ei juuri luonnon kauneus näy, joten estetiikan vuoksi mukana olevia kuvia elokuvasta ei löydy. Ylipäätään Bodom on riisuttu kaikesta turhasta: se etenee erinomaista vauhtia ja pysyy kauhutrillerille tyypillisessä pituudessa.

Neljän päähenkilön lisäksi elokuvassa ei juuri muita näyttelijöitä nähdäkään. Päänäyttelijöistä ainoastaan Mimosa Willamolla on aiempaa kokemusta pitkissä elokuvissa näyttelemisestä; rap-laulaja Mikael Gabriel, lyhytelokuvissa nähty Helinheimo Mäntylä sekä Hirst-Gee tekevät kaikki debyyttinsä pitkässä elokuvassa.

Suomalaisen elokuvan yli satavuotisen historian aikana tässä maassa on tuotettu vain kourallinen pitkiä kauhuelokuvia. Uudella vuosituhannella niitä on tehty vain viisi, joista AJ Annilan Sauna ja Mustosen Bodom ovat lyhyine ja ytimekkäine nimineen ylivoimaisesti parhaimpia.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Traileri, teaseri, elokuvateatteriyleisön reaktioita esittelevä mainosfilmi sekä lyhyt dokumentti elokuvan maskeerauksesta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd