Onnenonkija (2016) [Blu-ray]

onnenonkijabd

ONNENONKIJA
Suomi 2016

Ohjaus: Ville Jankeri
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Tuotanto: Miia Haavisto, Annika Sucksdorff / Helsinki filmi Oy
Pääosissa: Minka Kuustonen, Olavi Uusivirta, Satu Silvo

1 tunti 26 minuuttia

Pussikaljaelokuvalla (2011) pitkän elokuvan ohjaajana debytoineen Ville Jankerin toinen pitkä elokuva tarttuu hyvin ajankohtaiseen ja todennäköisesti jatkossakin relevanttiin aiheeseen: internetin blogeihin ja nuorten aikuisten käsityksiin siitä, mitä elämässä on tehtävä saadakseen haluamansa.

Pekko Pesosen (Napapiirin sankarit, Jättiläinen) käsikirjoittaman Onnenonkijan päähenkilö on kolmeakymmentä ikävuotta lähentelevä Marja (Minka Kuustonen), joka elää kuin teini-ikäinen. Muka (kirjaimellisesti) rikasta ja jännittävää elämää kuvaavaa blogia pitävä Marja asustelee taas vaihteeksi vanhempiensa luona, työttömänä. Marja toivoo tienaavansa blogillaan, mutta rahallista menestystä ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Auttaessaan siskoaan (Pamela Tola) järjestämällä rikkaan teollisuussuvun juhlien pitopalvelut, hän tutustuu suvun vesaan, Olaviin (Olavi Uusivirta). Olavi on tunnettu henkilö, upporikas, nuori ja komea, mutta rahassa kylpemisen sijaan työskentelee huonekalumyymälässä ja viettää melko yksinäistä elämää. Olavi ja Marja päätyvät treffeille, vaikka kumpikaan ei ole niin sinisilmäinen kuin toinen luulee. Olavi tietää Marjan olevan kiinnostunut hänen rahoistaan ja tunnettuudestaan.

Onnenonkijat luottaa enemmän komediallisuuteen kuin romanttisuuteen, eivätkä suotta. Sen lisäksi elokuvassa on myös oikeasti sisältöä: se käsittelee niin järkeviä kuin lapsellisiakin unelmia, nuorten aikuisten haluttomuutta käyttäytyä kuin aikuiset sekä ennen kaikkea sitä, miten vääristyneen kuvan elämästä internetin ja median välityksellä voi saada. Kuitenkin kyse on ajanviete- ja komediaelokuvasta, ei vaikuttavasta tai ankeasta kannanotosta.

Jarkko T. Laineen kuvaama Onnenonkija on elokuvallinen elokuva, josta monista nykypäivän kotimaisista komediaelokuvista poiketen puuttuu televisiomaisuus. Syy tähän on yksiselitteinen: Jankeri ei ole ohjannut televisiotuotantoja eikä Laineellakaan niistä erityisen paljon kokemusta ole. Visuaalisen ymmärryksen lisäksi Jankeri taitaa komedian rytmin ja osaa löytää elokuviensa pääosiin oikeat näyttelijät.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Musiikkivideo ja traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi, suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

7

blu ray dvd