Minkkiturkki (1961)

minkkiturkki

MINKKITURKKI
Suomi 1961

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Pääosissa: Elina Salo, Leni Katajakoski, Leo Jokela, Siiri Angerkoski

1 tunti 26 minuuttia


Aarne Tarkas tapasi ottaa vaikutteita eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisistakin elokuvista omiin töihinsä, eikä Minkkiturkki (1961) ole esimerkkinä näistä vähäisin. Samantyyppisiä tarinoita, joissa yksi tietty tavara tai esine toimii eri henkilöitä yhdistävänä tekijänä, oli tehty jo useampiakin, mutta Tarkas toi aiheen Suomeen ensimmäisen ja toistaiseksi myöskin viimeisen kerran.

Kuten elokuvan nimikin kertoo, Tarkaksen elokuvan tapauksessa ihmisiä yhdistävä tekijä on kallis minkkiturkki. Elokuvan alussa eräs johtaja (Kaarlo Halttunen) antaa sen syntymäpäivälahjaksi rakastajattarelleen (Hillevi Lagerstam), joka sitten vie turkin panttilainaamoon ja yrittää valehdellen saada kauppamatkustajamiehensä (Tommi Rinne) lunastamaan sen hänelle. Mies sen lunastaakin, mutta vie reuhkan omalle naisystävälleen (Leni Katajakoski), jonka kautta se matkaa vielä monelle, ennen kuin lopulta päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen.

minkkiturkki minkkiturkki

Elokuva alkaa korkealta otetulla panoraamalla Helsingistä, kameran panoroiden myötäpäivään, kun elokuvan lopussa nähdään samanlainen kuva, mutta vastapäivään panoroiden. Yksinkertainen, mutta komea alku ja loppu elokuvalle, joka pitkälti on muutoinkin yksinkertainen ja komea. Erittäin vauhdikkaasti ja lupaavasti alkava elokuva toimii Tarkaksen vitsien ja hyvien näyttelijävalintojen ansiosta. Miesrooleihin mukaan on värvätty jo mainittujen Halttusen ja Rinteen lisäksi mm. Toivo Mäkelä, Hannes Häyrinen ja Esko Salminen, kun taas naisroolit on ”miehitetty” aikansa kauneimmilla nuorilla neideillä, mm. Katajakosken lisäksi mukana ovat mm. Pirkko Mannola, Elina Salo, Tarja Nurmi, Liana Kaarina ja Liisa Roine. Monien kohdalla se, että he ovat nuoria ja kauniita naisia ei suinkaan tarkoita sitä, etteivätkö he olisi myös rooleihinsa sopivia näyttelijöitä.

Parasta antia on köyhä, mutta onnellinen pariskunta, joka on siirtynyt lavealta tieltä kaidalle polulle. Elina Salon näyttelemä köyhä opiskelijatyttö on juuri heidän alivuokralaisensa. Pariskunta rakastaa toisiaan, mutta naljailevat keskenään minkä ehtivät. Rooleissa nähdään Siiri Angerkoski ja harmaahapseksi maskeerattu Leo Jokela, joiden työtä on silkka ilo katsella. Nämä kaksi näyttelijää saavat kohtauksissaan elokuvan nousemaan yli sen tason, missä se parhaimmillaan filmin alkupuolella oli, sekä antamaan anteeksi elokuvan loppupuolen heikkouden. Loppupuolella kun nähdään vain epätasaisesti näyttelevän Elina Salon opiskelijatytön ja tämän kavereiden illanviettoa, joka jatkuu elokuvan kannalta aivan liian pitkään.

minkkiturkki minkkiturkki

Oman pienen lisänsä filmiin tuo Matti Raninin näyttelemä yli-ikäinen opiskelijapoika, joka mustasukkaisuudessaan päätyy tekemään verityön. Kuolemaan se ei johda, sillä sellainenhan olisi liian synkkää tällaiselle komedialle.

Tuttuun tapaansa Tarkas kuvaa rikkaita ihmisiä moraalittomina selkäänpuukottajina, jotka pettävät puolisoitaan, valtiota ja liikekumppaneitaan, minkä ehtivät. Köyhät, varkaat ja köyhät varkaat ovat parempia ihmisiä, ainakin rehelliset varkaat. Tällaisten erotomaanien kevätjuoksujen kuvaamisesta elokuvalle löytiin K15-ikäraja, jonka Yle on viime vuonna laskenut huomattavasti sopivampaan K7:ään.

Minkkiturkissa on läsnä Tarkaksen elokuvien parhaimpia piirteitä nasevasta sanailusta hauskoihin tilanteisiin, vauhtiin ja hyviin näyttelijöihin, mutta kokonaisuus on epätasainen ja kärsii varsinkin liian pitkäksi venyvästä viimeisestä ”episodista”. Mikäli se olisi jäänyt lyhyemmäksi, puhuttaisiin varmasti vieläkin tasokkaammasta teoksesta.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino, 2010
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

7

Julkaistu erillisjulkaisuna (loppuunmyyty) ja yhteisjulkaisuna Tarkaksen Vihdoinkin hääyö... -elokuvan (1957) kanssa (sekin loppuunmyyty).