Miekkailija (2015)

miekkailija

MIEKKAILIJA
Suomi / Viro / Saksa 2015

Ohjaus: Klaus Härö
Käsikirjoitus: Anna Heinämaa
Tuotanto: Kaarle Aho, Kai Nordberg / Making Movies Oy
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Joonas Koff

1 tunti 34 minuuttia

44-vuotias Klaus Härö on ohjannut kolmessatoista vuodessa viisi pitkää elokuvaa, siis varsin hyvällä tahdilla suomalaisittain, vaikka Postia pappi Jaakobille- ja Miekkailija-filmien välissä ehti kulua yli viisi vuotta. Tekipä Härö elokuvia harvakseltaan tai vuosittain, on niistä jokainen ollut tähän mennessä merkkitapaus suomalaisessa elokuvassa, sen verran ylivoimainen ohjaaja hän on tämän päivän Suomen elokuvataiteessa.

Härön ja käsikirjoittaja Anna Heinämaan lisäksi monet Miekkailijan päätekijöistä ovat suomalaisia, vaikka elokuva onkin vironkielinen, Viroon sijoittuva, Virossa kuvattu ja kertoo virolaisista ihmisistä.  1950-luvun alun Haapsaluun sijoittuva filmi kertoo Endelistä (Märt Avandi), kolmikymppisestä nuoresta miehestä, joka saa paikan pienen paikallisen koulun liikunnanopettajana. Stalinin hallitseman Neuvostoliiton nimeen vannova rehtori (Hendrik Toompere) ei ole lainkaan innostunut Endelin ajatuksista ryhtyä opettamaan alakoululaisille miekkailua, jossa Endel on aikanaan menestynyt Leningradissa ollessaan. Rehtorin silmissä Endel edustaa sellaista yläluokkaisuutta, joka saa hänen kaltaisensa mitättömän nuoleskelijan kateelliseksi alemmuudentunteesta – eikä rehtori aio Endelin kauankaan innoittaa ja innostaa nuoria lapsia miekkailun opetuksella.

Endel on värvättiin nuorempana taistelemaan Natsi-Saksan joukoissa, ja tätä salaisuutta piilotellessaan Stalinin aikaisessa Neuvostoliitossa Endel ei voi luottaa kenenkään ja hänen on pysyteltävä mahdollisimman piilossa.

Endelin orastava romanssi kollegan (Ursula Ratasepp) kanssa jää taustalle Härön ja käsikirjoittajana debytoivan Heinämaan kuvatessa pienimuotoisesti, intiimisti yhden ihmisen vaikutusta oppilaisiinsa kuin myöskin hänen yrityksiään elää mahdollisimman tavallista elämää sellaisessa valtiossa sellaisena aikana, jossa ei tavallista elämää ollut kenelläkään. Avandin pääosasuoritus on yhtä pienimuotoinen ja vahva kuin itse elokuvakin, ja myös monet elokuvan lapsinäyttelijöistä vakuuttavat. Ylipäätään Miekkailija on täynnä vakuuttavia roolisuorituksia.

Puolitoistatuntinen Miekkailija kertoo tunteella ja järjellä tarinan yhden lannistetun maan lähimenneisyydestä, tavallisesta ihmisestä epätavallisessa ajassa ja paikassa sekä niistä ihmistyypeistä, jollaiset ovat olleet vastavoimina monien elokuvien sankareille ja tulevat jatkossakin olemaan.

Siitä huolimatta, että tarina kulkee hyvin ja on yksinkertaisuudessaan riittävän tunnerikas kantamaan läpi koko elokuvan, on Miekkailijan suurin vahvuus sen visuaalinen toteutus. Härö ja kuvaaja Tuomo Hutri ovat tästä päävastuussa, toki myös lavastajat, puvustajat, ym. Härön kuvakerronta on tämän päivän kotimaisessa elokuvassa täysin suvereenia – se on aitoa elokuvaa, klassista filmintekoa, joka toimii tarinan ja kuvattavien henkilöiden ehdoilla, mutta on siitä huolimatta visuaalista, elävää ja sävykästä kuvaa. Varsinkin Miekkailijan ulkokuvat ovat niin kauniita, että yhtään liioittelematta voi sanoa, ettei vastaavia ole suomalaisen elokuvan väriaikakaudella kovin usein nähty. Miekkailija on visuaaliselta ilmeeltään kuluvan vuoden suurimpia saavutuksia koko maailman elokuvakentällä.

Viimeistään Miekkailijan jälkeen voi todeta Klaus Härön olevan harvinaislaatuinen tekijä tässä maassa: suomalainen mestariohjaaja.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

7

dvd