Suloinen myrkynkeittäjä (1995, TV-sarja)

suloinenmyrkynkeittaja

SULOINEN MYRKYNKEITTÄJÄ
Suomi 1995

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen, Arto Paasilinna
Tuotanto: Ere Kokkonen / Yle
Pääosissa: Elina Pohjanpää, Pentti Siimes

2 tuntia 52 minuuttia

Uransa loppupuolella Ere Kokkonen ohjasi Arto Paasilinnan teksteistä kaksi TV-sarjaa ja kolme elokuvaa. Kaksikon ensimmäinen yhteistyö oli Kaikkien valehtelijoiden äiti -televisiosarja (1993), mutta neliosainen Suloinen myrkynkeittäjä -sarja (1995) oli ensimmäinen Kokkosen ohjaama Paasilinnan romaanin sovitus.

Sarjan tähtinä nähdään todellisen elämän aviopari Elina Pohjanpää ja Pentti Siimes, jotka oli nähty yhdessä mm. Kokkosen Vääpeli Körmy -sotilasfarsseissa. Linnean rooli Suloisessa myrkynkeittäjässä jäi Pohjanpään viimeiseksi pääosaksi.

suloinenmyrkynkeittaja1t suloinenmyrkynkeittaja2t

Nykyajan nuorisosta melko karuttomasti kertovan sarjan päähenkilö on tomera ja fiksu leskirouva, joka on tuhlannut omaisuutensa auttaessaan sukulaispoikaansa Kaukoa (Timo Tuominen) välttämään linnareissun. Linnean komea kaupunkiasunto on vaihtunut pienen maalaiskylän pieneen mökkipahaseen, jonne Kauko saapuu kerran kuukaudessa viemään Linnean eläkerahat. Tällä kertaa hän ottaa mukaansa kaksi hulttiokaveriaan, Jarin (Konsta Mäkelä) ja Peran (Anssi Leinonen), ja kolmikko panee elämän risaiseksi piinaten niin Linneaa kuin kaikkia vastaantulijoitakin. Kun paikallinen poliisikaan ei tee asialle mitään, Linnea karkaa Helsinkiin entisen miesystävänsä, Jaakon (Siimes), luokse. Kauko ja kaverit saapuvat perässä, nyt aikeinaan tappaa Linnea perintörahojen toivossa. Linnea ei kuitenkaan ole helppo uhri.

Halvalla TV-tekniikalla toteutetun ja videolle kuvatun kolmituntisen visuaalinen puoli on yhtä vaatimaton kuin muissakin Kokkosen 1970-luvun alun jälkeen tekemissä ohjaustöissä – siitä ei ole mitään kerrottavaa. Kokkosen filmille ominaisesti Suloisen myrkynkeittäjän rytmi on hyvä, vaikkakin huomattavasti hitaampi kuin Turhapuroissa. Aiempien Paasilinna-filmatisointien henki tästä kyllä puuttuu.

Suloisen myrkynkeittäjän parasta antia ovat Pohjanpää ja Siimes, joskin Siimeksen rooli jää lopulta aivan liian pieneksi. 1950-luvulla useita päärooleja valkokangaselokuvissa näytellyt oli 1950-luvun ja 1960-luvun alun hurmaavin suomalainen näyttelijätär ja ehdottomasti myöskin paras nuori komedienne. Suomalaisen elokuvan studioaikakauden loputtua Pohjanpäätä ei juuri valkokankaalla nähty, vielä vähemmän suurissa rooleissa, mutta näin kypsemmällä iällä hän sai tehdä vielä yhden pääroolin, jossa on paljon samanlaisia piirteitä kuin hänen elokuvissaan tekemissä rooleissa; Linnea on itsenäinen, älykäs ja kekseliäs nainen.

Sen verran ylivoimaisia Pohjanpää ja Siimes ovat, ettei Suloiseen myrkynkeittäjään ole otettu kuin pari muuta (kylläkin heitä pienempää) legendaa; Oiva Lohtander, Aarno Sulkanen ja Martti Tschokkinen käyvät tekemässä pienet roolit.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), väri
  Levyjä: 1

12