Pohjantähti (1973)

pohjantahti

POHJANTÄHTI
Suomi 1973

Ohjaus: Edvin Laine
Käsikirjoitus: Edvin Laine, Juha Nevalainen, Matti Kassila, Väinö Linna, Georg Korkman, Juho Gartz
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Aarno Sulkanen, Titta Karakorpi, Risto Taulo

3 tuntia 13 minuuttia

Edvin Laineen kaksiosainen filmatisointi Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogiasta oli yhteiskestoltaan reilusti yli viisi tuntia, joten tuotantoyhtiö Fennada-Filmi palkkasi unkarilaisen István Szintain leikkaamaan elokuvista kolmituntisen yhdistelmäversion. Sen Szintai myös teki, ymmärtämättä, mistä kohdasta kannattaa lyhentää ja mikä säilyttää ennallaan.

Linnan fantastinen kertomus Koskelan köyhästä torpparista ja tämän jälkeläisistä 1800-luvun lopulta sisällissotaan ja aina toiseen maailmansotaan asti filmattiin Laineen ohjauksessa siten, että juuri mistään ei tingitty. Ensimmäinen elokuva oli loistava, toinen osa jo vähän kehnompi, mutta kaikkein kehnoin on tämä raiskattu versio molemmista.

pohjantahti1t pohjantahti2t

Szintai ei ole juuri yhtäkään kohtausta jättänyt pois, vaan on lyhentänyt jokaista siten, että varsinkin elokuvan ensimmäinen puolituntinen tuntuu vain järjettömän pitkältä trailerilta. Juuri mikään kohtaus ei tunnu kestävän edes minuuttia. Koskelan kattotalkoot on otettu mukaan, mutta siinä missä alkuperäisessä filmissä nähtiin työntekoa ja sahtinjuontia, yhdistelmäversiossa ei nähdä jälkimmäistä lainkaan, vaikka siihen viitataan jo talkoita suunniteltaessa. ”Jos on sahtia, niin on juojiakin” – ja silti talkookohtaus jää kokonaisuudessaan siihen, kun Veikko Sinisalo haukkuu vasaransa.

Pohjantähdellä ei ole muuta kuin kuriositeettiarvoa. Sen katsoo siksi, koska se on tehty – ei siksi, koska se olisi katsomisen arvoinen. Yhdistelmäversiota tehdessä on mennyt lapsi pesuveden mukana, hieno ensimmäinen osa on pilattu niin perusteellisesti, että toisesta osasta ei jaksa enää kiinnostuakaan. Kaiken lisäksi elokuvaan on jätetty molempien filmien alkutekstijaksot; tarkoitus lienee ollut jättää paikka väliajalle. Kohtaukset, jotka herättivät mitä erilaisempia tunteita, ovat nyt mitäänsanomattomia – ainoastaan naisten joukkoteloitus on edelleen järkyttävää katseltavaa.

pohjantahti3t pohjantahti4t

Pohjantähden kuvanlaatu on niin huono, että eräässäkin talvisessa kuvassa kaikki paitsi kaikkein kirkkaimmat värit ovat hävinneet. Aarno Sulkanen ja ympäristö ovat harmaata, mutta Jussi Jurkan punainen kaulahuivi polttaa silmiä. Siihen tiivistyy Pohjantähden ja monien Fennada-Filmin elokuvien DVD-julkaisujen tekninen laatu, ikävä kyllä.

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Täällä Pohjantähden alla- ja Akseli ja Elina -elokuvien trailerit sekä lyhytelokuva Nahkaa (1953).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), väri
  Levyjä: 1

12