Taas tyttö kadoksissa! (1957)

taastyttokadoksissa

TAAS TYTTÖ KADOKSISSA!
Suomi 1957

Ohjaus: Ville Salminen
Käsikirjoitus: Ville Salminen, Kaarlo Nuorvala, Aarne Tarkas, Juha Nevalainen
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Heikki Savolainen, Leo Jokela, Leena Korhonen

1 tunti 6 minuuttia

Fennada-Filmin tuottaja Mauno Mäkelä ja ohjaaja Ville Salminen eivät olisi voineet olla huonompaan aikaan liikkeellä. Mäkelä tilasi Juha Nevalaiselta käsikirjoituksen Kyllikki Saaren murhatapauksella rahastavaan elokuvaan, josta Salminen, Kaarlo Nuorvala ja Aarne Tarkas yhdessä laativat lopullisen käsikirjoituksen – joka sekään ei ollut valmis, kun kuvaukset aloitettiin.

Kuvausten alkamisen suhteen Taas tyttö kadoksissa! -elokuva oli siis huonosti ajoitettu, mutta myös tällaisen filmin tekeminen nelisen vuotta Saaren murhan jälkeen oli ajattelematonta ja törkeää. 17-vuotiaana murhatun tytön kuolema oli vielä selvittämättä ja omaiset luonnollisestikin vielä elossa, mutta Fennada-Filmiä omaisten kanta ei varmasti ole tippaakaan kiinnostanut. Taas tyttö kadoksissa! on törkeydessään ainutlaatuinen suomalaisen elokuvan historiassa.

taastyttokadoksissa1t taastyttokadoksissa2t

ELONET:n mukaan elokuvasta jouduttiin leikkaamaan pois kaksi repliikkiä, joista ensimmäisessä nimismies (Heikki Savolainen) mainitsee Kyllikki Saaren nimen ja toisessa valokuvaaja-reportteri (Leo Jokela) vihjaa nimismiehen ja kirkkoherran osuudesta Saaren kuolemaan – tällaisia huhujahan asiasta liikkui julkisuudessa. DVD-julkaisussa nämä repliikit ovat kuitenkin mukana.

Salmisen elokuvan johtoajatus onkin, miten pienen kylän melko yksinkertainen ja vakaviin rikoksiin tottumaton nimismies onnistuu välttämään uuden skandaalin, joka syntyisi selviämättä jääneestä murhasta. Kylässä on nimittäin kadonnut Annikki Niemi -niminen nuori nainen, jonka polkupyörän paikkakunnalle muuttanut vetävännäköinen miestennielijä (Leni Katajakoski) on löytänyt. Kun hän lähtee ilmoittamaan löydöstä nimismiehelle, paikalla ovat jo Annikin sisko (Leena Korhonen) ja tietysti tuo oman elämänsä tähtireportteri, jolla on jo suuret otsikot valmiina. Nimismiehen on nyt selvitettävä, mitä Annikki Niemelle oikein on tapahtunut.

taastyttokadoksissa3t taastyttokadoksissa4t

Taas tyttö kadoksissa! ei ole niin katastrofaalisen huono elokuva kuin miksi sitä on usein sanottu. Jos kykenee sivuuttamaan sen, miten filmi koko olemassaolollaan loukkasi Saaren omaisia, voi lopputuloksesta kyllä nauttia oikein hyvänä viihteenä, vaikka elokuva onkin eräänlainen sekamelska. Pääosin elokuva on kevyttä jännitysviihdettä, mutta mukana on myös vakavampia jaksoja sekä yksi täysin irrallinen laulu- ja tanssinumero, jonka läsnäolossa ei ole mitään järkeä. Siinä tuo kylän vaalea kaunotar, Katajakosken näyttelemä Mary Mononen eli Marilyn Monroe (lienee Tarkaksen huumoria), alkaa kesken kaiken esittää laulurutiinia työpaikallaan autokorjaamolla, jonka muut työntekijät osallistuvat esitykseen. Autokorjaamon johtajana nähdään aina vaikuttava Santeri Karilo, joka yhdessä Savolaisen ja Jokelan kanssa saa johtaa show'ta.

Lukuun ottamatta tuota yhtä laulunumeroa, Taas tyttö kadoksissa! on riittävän hauska hauskoiksi tarkoitettuina hetkinään ja sopivan nopearytminen kepeäksi jännäriksi, joten sitä voi pitää jossain määrin onnistuneena teoksena – ja siitä voi taatusti nauttia, mutta osittain samoista vääristä syistä kuin Sensuelasta. Kyllikki Saaren murhan kanssa sillä on lopulta hyvin vähän tekemistä. 

Taas tyttö kadoksissa! oli Salmisen 25. elokuvaohjaus ja viimeinen työ Fennadalle, josta hän tämän jälkeen sai luvan lähteä. Omalla tavallaan tämä filmi kuvastaa hyvin Salmisen uraa: edellisvuonna hän teki huikean Evakon, mutta Taas tyttö kadoksissa! -elokuvan myötä hän pääsi enää ohjaamaan vain niitä helposti unohdettavia komedioita, joista hänet 1950-luvun alkupuolella tunnettiin.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Dokumentit Tätä on Teboil ja Fazerila.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

Kuvanlaadun suhteen DVD-julkaisu edustaa samaa linjaa muiden Fennada-Filmin DVD-ensi-iltojen kanssa: ei restaurointia, vaan TV-esityksissä käytetyistä melko kehnoista mastereista tehty.