Kovanaama (1954)

kovanaama

KOVANAAMA
Suomi 1954

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Lasse Pöysti, Pentti Viljanen, Sirkka-Liisa Wilén

1 tunti 31 minuuttia

Siinä missä teatterintekijöiden oli viime vuosisadan puolivälissä melko hankalaa tutustua ulkomaalaisen teatteritaiteeseen, oli elokuvantekijöiden harvinaisen helppoa nähdä kollegoiden töitä eri puolilta maailmaa lähimmässä elokuvateatterissaan. Silti monissa studioaikakauden kotimaisissa elokuvissa ei näkynyt ulkomaisten elokuvien suoraa vaikutusta. Tässä(kin) suhteessa ohjaaja-käsikirjoittaja Aarne Tarkas oli poikkeus.

Kovanaamaa ei olisi olemassa ilman 1930- ja 1940-lukujen gangsteri- ym. rikoselokuvia. Lasse Pöysti näyttelee nuorta innokasta lehtitoimittajaa, joka ei malta odottaa kohujuttujen kirjoittamista. Kun sellaista ei ole tarjolla, hän päättää luoda sellaisen. Esko sopii vankilanjohtajan kanssa mahdollisuudesta viettää pari viikkoa vankilassa tavallisena vankina muiden keskuudessa. Linnakavereilleen itsensä amerikansuomalaisena kassakaappieksperttinä esittelevä Esko on niin suurisuinen, että pian kova, raju, mutta tyhmä rikollisliiga järjestää tälle vankilapaon, josta kiitokseksi Esko saa auttaa heitä pankkiryöstössä.

kovanaama1t kovanaama2t

Yllättävän ”vapautumisen” jälkeen Eskon seuraan liittyy hänen kämppäkaverinsa, viinaanmenevä valokuvaaja Evert (Pentti Viljanen), joka suostuu esittämään kassakaappiekspertin apuria. Nyt Esko on haluamansa kohujutun jäljillä, mutta hänen on vielä keksittävä ulospääsykeino, ennen kuin hän joutuu osalliseksi rikokseen ja joutuu oikeasti vankilaan.

Satamassa pienessä laivassa majailevan rikollisliigan johtajaa näyttelee sittemmin tutuksi tulleen Tarkas-tyyliin Toivo Mäkelä, jonka lähimpiä apureita ovat Sirkka-Liisa Wilénin näyttelemä Judith, Sakari Jurkan kapteeni, Matti Tammisen linnassa istunut Roivas sekä Heikki Savolaisen ja Uljas Kandolinin näyttelemät Hoppu ja Terävä. Hoppu ja Terävä, toinen toistaan tyhmempi parivaljakko, on selkeä edeltäjä Tarkaksen myöhemmälle etsiväkaksikolle Koukulle ja Ripatille. Sanomattakin on selvää, että Tarkas-elokuvassa on vain harvoja (yksi) naisnäyttelijä ja tällä hyvin vähän näyteltävää.

kovanaama3t kovanaama4t

Pöystin, Viljasen, Savolaisen ja Kandolinin ohella suurimman vaikutuksen tekee Tarmo Manni, joka näyttelee pienen, mutta hauskan roolin Eskon sellitoverina. Linnassa istuvat myös Åke Lindman, Jussi Jurkka ja Pentti Irjala, roistojen joukoissa seisoo Leo Jokelakin. Ei ole sattumaa, että Kandolinin uran ainoa Jussi-palkinto tuli juuri tämän elokuvan sivuroolista.

Kaikin osin amerikkalaisia rikoselokuvia lainaava Kovanaama oli Tarkaksen ensimmäinen komediaohjaus ja loppuun saakka huolella tehty filmi. Ohjaaja-käsikirjoittajan uran hauskimmasta päästä se ei kuitenkaan ole, Kovanaamassa kun ei ole samanlaista yllätyksellisyyttä, iloista menoa ja komiikkaa kuin vaikkapa Opettajatar seikkailee -filmissä (1960). Sen sijaan siinä on paljon samaa kuin Tarkaksen ja Matti Kassilan käsikirjoittamassa, jälkimmäisen myös ohjaamassa Radio tekee murron -rikoskomediassa (1951) – jopa niin paljon, että voidaan puhua eräänlaisesta uudelleenfilmatisoinnista. Lisäksi elokuvassa on muutama sisäpiirin vitsi; eräs liittyy kameraoptiikkaan ja toinen valokuvaajien mustasukkaisuuteen omista kyvyistään, joka lienee viittaus ylipäätään elokuvaajiin, mutta eritoten Kovanaaman kuvanneeseen Esko Töyriin, joka kuulemma oli hyvinkin mustasukkainen omista taidoistaan. Toisaalta, miksi ei olisi ollut, onhan Kovanaamakin häneltä hyvä osoitus kyvyistä valon ja varjojen hyödyntäjänä.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Traileri ja lyhytelokuva Saapuvien laivojen satama (1956, Väinö Vento), joka löytyy jo Elävästä arkistostakin.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

7