Ruotsalainen hetki (2014)

ruotsalainenhetki

RUOTSALAINEN HETKI
Suomi 2014

Ohjaus: Teemu Kaskinen, Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Mark Lwoff
Käsikirjoitus: Teemu Kaskinen
Tuotanto: Misha Jaari, Mark Lwoff / Bufo
Pääosissa: Tommi Korpela, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä

1 tunti 13 minuuttia


Ruotsalainen hetki
jää ainakin toistaiseksi suomalaisen elokuvan historiaan yksinkertaisesti siksi, että sillä on kuusi ohjaajaa, kaikki vieläpä ensikertalaisia. Useamman ihmisen ohjaamia elokuvia on tehty Suomessa ennenkin, yleensä huonolla menestyksellä. Viimeisin useamman kuin kahden ohjaajan pitkä kotimainen elokuva oli Pölhölä (1981), joka sai suuren yleisön, mutta oli kehno filmi. Ruotsalainen hetki sai hyvin vähän katsojia, mutta on se ainakin Pölhölää parempi filmi.

Kirjailija Teemu Kaskisen, tuottaja Mark Lwoffin ja näyttelijöiden Hannu-Pekka Björkmanin, Minna Haapkylän, Tommi Korpelan ja Elina Knihtilän yhdessä ohjaaman elokuvan tärkein tekijä myös käsikirjoituksen laatineen Kaskisen ohella lienee kuvaaja Tuomo Hutri, jonka ansiosta kuuden ohjaajan soppa ainakin näyttää yhtenäiseltä, jos ei nyt siltä sitten tunnu.

Useammasta ohjaajasta huolimatta elokuvassa on vain yksi tarina, joka kaiken lisäksi tapahtuu vain yhden päivän aikana. Pimeinen talvinen päivä ja ilta Helsingissä on jälleen rikostarinan näyttämönä. Iskelmälaulaja Kari Lampikallio (Korpela), joka on eri mies kuin Tapio Rautavaara, on yhdessä vaimonsa Sonjan (Haapkylä) kanssa liikenteessä. Auton takakontissa on ruumis, kuulemma joku Karin petikumppaneista, jonka Sonja on tappanut. Hävittääkseen ruumiin Kari ottaa yhteyttä vanhaan kaveriinsa Anteroon (Björkman), hulluun rumpaliin, joka saattaisi osata auttaa vanhaa kaveriaan pulassa. Karilla on kuitenkin ollut suhde Anteron nykyiseen vaimoon (Knihtilä), joten avunsaaminen ei ole niin varmaa.

Erityisen tapahtumarikas Ruotsalainen hetki ei ole, mutta ei myöskään päämäärätietoinen ja selkeä. Toisaalta mitään ei alleviivata eikä väännetä rautalangasta, vaan tilanteet ja eri henkilöiden väliset suhteet tulevat esiin pikkuhiljaa. Pääosassa ovat henkilöt ja eritoten niiden näyttelijät, jotka on opittu tuntemaan taitavina ammattilaisina. Vaikka Björkman, Haapkylä, Knihtilä ja Korpela tuntuvat olevan vähintään joka toisessa kotimaisessa elokuvassa, eivät he kaikki ole koskaan aiemmin olleet samassa filmissä. Nyt ovat, niin näyttelijöinä kuin käytännössä ainoina näyttelijöinä.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, musiikkivideo, yhden laulun karaokeversio ja elokuvan traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Atlantic Film / (B-Plan Distribution)
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.44:1)
  Levyjä: 1

16

dvd 

Osta elokuva Discshopista tai CDONista