Rakkaus alkaa aamuyöstä (1966)

rakkausalkaaaamuyosta

RAKKAUS ALKAA AAMUYÖSTÄ
Suomi 1966

Ohjaus: Jarno Hiilloskorpi
Käsikirjoitus: Jouni Lompolo
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Martti Järvinen, Elli Castrén, Liisamaija Laaksonen, Leo Jokela

1 tunti 36 minuuttia


Jarno Hiilloskorven toinen ja samalla viimeinen elokuvaohjaus on harvinainen 1960-luvun loppupuolen nuorisoelokuva, sillä siitä puuttuu tyystin vasemmistolaisuus. Toki päähenkilöt, varsinkin juuri armeijasta vapautuva Erkki (Martti Järvinen) ja tämän inttikaveri (Kari Franck), antavat vähän arvoa edellisten sukupolvien eli isiensä työlle, mutta se ei sinänsä ole mitään uutta eikä vain vasemmistolaisnuorten suhtautumistapa.

Armeijasta päästyään Erkki odottaa heilansa Annen (Liisamaija Laaksonen blondina) tapaamista. Töihin hänen ei tarvitse mennä, sillä rakennusalalla johtotehtävissä työskentelevä isä (Kalervo Nissilä) neuvoo poikaa ottamaan vielä yhden kesän rennosti. Niinpä Erkki lähtee perheensä kesämökille vähän kauemmaksi Helsingistä, tapaa siellä paikallisen nuoren naisen (Elli Castrén) ja huomaa olevansa kahden naisen loukussa. Lisäksi vielä kaupungissa on yksi uskovainen tyttö (Tuula Nyman), joka käy katsomassa seksifilmejä ja antautuu Erkille heti tilaisuuden tullen.

rakkausalkaaamuyosta1t rakkausalkaaaamuyosta2t

Kirjailija Jouni Lompolon ainoa elokuvakäsikirjoitus ei ole erityisen tapahtumarikas, mutta kylläkin melko uskottava ja ajaton tarina nuorisosta. Silloisessa ajassa elokuva oli kyllä riittävästi kiinni: Erkin äiti ihastelee Tupperware-astioita ja katselee innolla televisiosta Me Tammeloita ja Lahjomattomia.

Juonta tärkeämpiä tässä elokuvassa ovat näyttelijät, jotka yhdessä poliittisen agendan puuttumisen kanssa erottaa Hiilloskorven elokuvan muista 1960-luvun nuorisofilmeistä ja ylipäätään nuorten tekemistä elokuvista: tässä on mukana oikeita näyttelijöitä. Nissilä ja Pia Hattara näyttelevät Erkin vanhempia, Leo Jokela Erkin setää ja Uljas Kandolin rakennustyömaan työnjohtajaa. Järvinen, roolistaan Jussin voittanut Castrén ja blondina vielä tavallistakin näyttävämpi Laaksonen puolestaan ovat kaikki ensimmäistä kertaa filmissä, mutta käyvät hekin "oikeista näyttelijöistä". Castrénin (s. 1944) kyvyt olisivat kyllä riittäneet muuhunkin kuin vain Unelma Säleikön rooliin neljässätoista Turhapuro-filmissä, mutta Rakkaus alkaa aamuyöstä -elokuvan lisäksi hän ei toista naispääosaroolia tehnyt.

rakkausalkaaaamuyosta3t rakkausalkaaaamuyosta4t

Kuvaajakseen Hiilloskorpi sai Osmo Harkimon, nuoren veteraanin, jonka merkittävimmät työt olivat tässä vaiheessa jo takanapäin. Kuten Rakkaus alkaa aamuyöstäkin osoittaa, taidot olivat kyllä tallella. Nuorella ohjaajalla taasen olisi riittänyt osaamista jatkaakin elokuvien parissa, mutta niin ei syystä tai toisesta käynyt. Ainoa perinteikkäästä ja hyväksihavaitusta elokuvakerronnasta poikkeava kohta elokuvassa on kohtaus, jossa Anne haastattelee rallikilpailun voittajaa (Esko Salminen), joka katsoo suoraan kameraan ja kertoo, mitä ralliautoilijaksi haluavan tulisi tietää harjoittelusta.

Poliittisen agendan puuttumisen ansiosta Rakkaus alkaa aamuyöstä -elokuvaa voi vielä puoli vuosisataa myöhemminkin katsella muutenkin kuin vain ajan- ja tapainkuvauksena.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Me Tammelat -sarjaan liittyvä kodinkonemainos (1970, ohjaus Matti Kassila), joka löytyy Elävästä arkistostakin, ja Axolon-antiperspiranttivoiteen mainos (1973, mainoskasvona Kauko Helovirta).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

12