Villi Pohjola (1955)

villipohjola

VILLI POHJOLA
Suomi 1955

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Tapio Rautavaara, Elina Pohjanpää, Matti Oravisto

1 tunti 37 minuuttia


Aarne Tarkaksen kolmiosaiseksi kasvaneen Villi Pohjola -elokuvasarjan ensimmäinen osa oli niistä kaikkein suurisuuntaisin. Elokuvan valmistumisajankohtaan sijoittunut tarina on yhdistelmä Villiä länttä ja nykypäivää; siinä missä kultaa kaivetaan, eletään ilman sähköä ja kyläkin on suoraan 1800-luvulta, ajetaan kuitenkin Jeepeillä ja saattaa uutisfilmiryhmäkin poiketa kylänraitilla kuvaamassa maailmanmenoa. Tapahtumapaikka on nimeltään Villi Pohjola, suomea puhutaan, mutta maa on nimeltään Uto-pila.

Lapin upeissa maisemissa tapahtuvassa tarinassa neiti Kaarin Turkka (Elina Pohjanpää) saapuu kyläpahaseen selvittämään geologin tietotaidolla kultaesiintymän löytäneen isänsä murhaa. Veriteosta on epäilty Tundra-Taunoa (Tapio Rautavaara), mutta nimismies (Matti Oravisto) ei aikanaan löytänyt riittävän pitäviä todisteita tämän tuomitsemiseksi. Se ei sinänsä ole ihme, sillä murhan takana on Turkan kultaesiintymää tavoitteleva pormestari (uutisfilmien kertojaääni Matti Tamminen) ja tämän apuri, korttihuijarina tunnettu pelkuri (Leo Jokela). Kun pormestari saa tietää Kaarinilla olevan kultaesiintymän sijaintia kuvaavan kartan lukemiseen tarvittava paperi, päättää hän sen hankkia keinolla millä hyvänsä. Kaarin on kuitenkin vakuuttunut Tundra-Taunon syyllisyydestä ja lähtee hakemaan tätä oikeuden eteen.

villipohjola1t villipohjola1t

Villi Pohjola on täynnä kapakkatappeluita, jossa turpaansa saavat enemmän tai vähemmän kaikki. Revolverien sijaan kunnon roistot kantavat konepistooleita. Tappeluista huolimatta kapakassa jatkaa työtään pianisti, jota näyttelevä Lasse Pöysti nähdään useissa kohtauksissa, mutta ensimmäistäkään repliikkiä hänellä ei ole. Liiemmin ei ole sanottavaa annettu Matti Lehtelällekään, joka vuotta aiemmin nähtiin Roland af Hällströmin Putkinotkon pääosassa.

Tarkaksen vakionäyttelijät Jokela ja Uljas Kandolin sekä tietenkin Pohjanpää sen sijaan saavat kyllä runsaasti huomiota myös repliikkien määrissä – eivätkä suotta, olivathan nämä kolme alansa huippuja. Pentti Viljanen puolestaan näyttelee kylän monitoimimiestä, joka on sekä saluunan omistaja, hautausurakoitsija sekä pyöveli. Kaikki nämä näyttelijät saavat Rautavaaran näyttämään harvinaisen kehnolta näyttelijältä, mutta toisaalta, Tundra-Taunon rooliin olisi vaikea kuvitella ketään muutakaan. Rautavaaran olemattomat kyvyt näyttelijänä korvaa hänen karismansa, eikä elokuvan nimikkolauluakaan kukaan olisi niin komeasti osannut esittää kuin Rautavaara.

villipohjola1t villipohjola1t

Villin Pohjolan juoni ja tarina ovat olemattomia, mutta Tarkaksen monien muiden filmien tapaan pääosassa onkin huumori. Kuvassa etualalla nähtävien ja ääniraidalla kuultavien vitsien lisäksi elokuva on täynnä pieniä hauskoja yksityiskohtia ja pääkuvan taustalla tapahtuvaa toimintaa. Esimerkiksi pyövelin valmistelut tulevia hirttäjäisiä varten nähdään Tundra-Taunon olan takaa tämän vielä odotellessa oikeudenkäynnin päättymistä ja tuomion langettamista.

Sen verran hienon miljöön Tarkas ja kumppanit ovat rakentaneet, että Villin Pohjolan olisi mielellään nähnyt myös televisiosarjana – vaikka sisältöä ei olisi sen enempää ollutkaan.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Lyhytdokumentit Lappi – lupausten maa ja Kesäistä Lappia postiauton ikkunasta, jotka ovat olleet jo pitkään saatavilla Ylen Elävässä arkistossa.

 

DVD-JULKAISU

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
Levyjä: 1

12

Minkäänlaista restaurointia kuvaan ei ole tehty, vaan se on täynnä kulumaa.