Ei kiitos (2014) [Blu-ray]

eikiitos

EI KIITOS
Suomi 2014

Ohjaus: Samuli Valkama
Käsikirjoitus: Samuli Valkama, Heikki Paavilainen
Tuotanto: Lasse Saarinen, Rimbo Salomaa / Kinotar
Pääosissa: Anu Sinisalo, Ville Virtanen, Kai Vaine

1 tunti 36 minuuttia


Anna-Leena Härkösen kahdeksasta romaanista on tähän mennessä filmattu kaksi – tai kolme, jos TV-sarjaksi sovitettu Häräntappoase lasketaan mukaan. Claes Olssonin Akvaariorakkauden (1993) hyvästä yleisömenestyksestä huolimatta seuraavaa Härkös-filmatisointia saatiin odotella reilut parikymmentä vuotta.

Epätasaisella, mutta lupaavalla Hulluna Saraan -komedialla (2012) pitkän elokuvan ohjaajana debytoineen Samuli Valkaman ohjaama ja yhdessä näyttelijä Heikki Paavilaisen kanssa käsikirjoittama Ei kiitos kertoo viittäkymmentä ikävuotta lähestyvän helsinkiläisnaisen ja tämän aviomiehen seksittömästä arjesta. Helin (Anu Sinisalo) ja Matin (Ville Virtanen) ainoa lapsi on jo lähellä aikuisikää, joten parilla olisi jälleen aikaa toisilleen, mutta siinä missä Heliä kiinnostaisi seksi, pedanttia Mattia kiinnostaa lähinnä vain nettipelaaminen ja kodinhoito sekä eläkepäivistä haaveileminen. Kun yhteinen ulkomaanmatkakaan ei tilannetta auta, saksan kieltä opettava Heli ottaa alle kolmikymppisestä oppilaastaan (Kai Vaine) itselleen rakastajan, saa uutta puhtia elämäänsä – ja huomaa rakastuvansa, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Monellakin tapaa Ei kiitos on hyvin tyypillinen romanttinen komedia. Siinä on päähenkilönä nainen, jonka koko elämä kuitenkin näyttää pyörivän miehen tai miesten ympärillä. Tällä naisella on tietysti yksi paras ystävä (Wanda Dubiel), jonka kanssa hän voi pohtia hiljattain tapahtunutta ja tulevaakin. Paras ystävä on tietysti räväkämpi ja suorapuheisempi kuin tähän verrattuna hieman estynyt päähenkilö. Myös koko syrjähyppy-episodi etenee tuttuja polkuja pitkin loppuratkaisuun, joka on arvattavissa jo ennen koko suhteen alkua – eipä sillä, etteikö näin todellisessakin elämässä usein olisi.

Onneksi elokuvassa on kuitenkin jotakin muutakin kuin tuo geneerinen, toisinaan siitäkin huolimatta viihdyttävän lopputuloksen tarjoava juoni. Valkaman elokuvan kohdalla pelastava tekijä on Virtasen näyttelemä Matti, joka on sekä aidon inhimillinen että koominen hahmo. 50-vuotispäivien lähestyessä miestä painavat tekemättä jääneet teot, eivät niinkään tehdyt. Tällaisen roolihenkilön rinnalla Helin rakastaja Jarno on hahmona väritön ja mitätön.

Valtaosa Matin ajasta kuluu siihen, kun hän yrittää vältellä seksiä vaimonsa kanssa niillä verukkeilla, joita yleensä naiset käyttävät tällaisissa elokuvissa. Virtanen – joka totisesti on tietyssä valossa Clive Owenin näköinen, kuten Heli toteaakin – sopii Matiksi kuin nyrkki silmään ja tekee vieläkin rennomman ja hauskemman roolisuorituksen kuin Valkaman Hulluna Saraan -elokuvassa. Virtanen on nähty valkokankaalla liian usein draamarooleissa.

Hyvää vauhtia etenevä elokuva on Valkaman ja kuvaaja Anssi Leinon edellisen yhteistyön tavoin komeasti kuvattu ja usein huomiota herättävällä tavalla valaistu, mutta Hulluna Saraan -elokuvaan verrattuna väreiltään hieman hillitympi. Eritoten toteutukseltaan, mutta pitkälti myös sisällöltään Ei kiitos on amerikkalaistyyppinen elokuva, mutta yhdessä asiassa se eroaa monista hollywoodilaisista romanttisista komedioista: päähenkilö on nainen, joka tekee tyhmyyksiä, mutta hänen miehensä on varsinainen pelle eikä edes tiedä sitä.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, kuvia elokuvan kuvauksista, teaser, traileri ja musiikkivideo.

 

BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: SF Film
Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DTS-HD Master Audio 2.0, DD 2.0
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).