Morsian yllättää (1941)

morsianyllattaa

MORSIAN YLLÄTTÄÄ
Suomi 1941

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Valentin Vaala, Kersti Bergroth, Lea Joutseno
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Lea Joutseno, Tauno Majuri, Olavi Reimas

1 tunti 6 minuuttia


Morsian yllättää
oli Tet-käsikirjoittajakolmikon – juonesta vastanneen Kersti Bergrothin, varsinaisen skenarion laatineen Valentin Vaalan ja oman hahmonsa dialogia työstäneen Lea Joutsenon – ensimmäinen elokuva, vaikka Vaala oli jo ehtinytkin ohjata yhden elokuvan, Rikkaan tytön (1939), Bergrothin romaanista. Samantyyppisessä kepeässä romanttisessa aihepiirissä jatkettiin tällä ja tulevillakin yhteisillä elokuvilla.

Ensimmäisessä pääosaroolissaan Joutseno näyttelee nuorta kaupunkilaisneitoa, Leilaa, joka on seitsemän tunnin päästä solmimassa avioliiton Laurin (Tauno Majuri) kanssa. Seitsemän tuntia onnehen -laulua lauletaan useampaankin otteeseen, ennen kuin h-hetki lähestyy, sillä nuorenparin naimisaikeista kuulleet entiset heilat palaavat heidän luokseen vielä kerran. Leilan suuri ihastus oli runoilija Esko Raide (Olavi Reimas), jonka jälleennäkemisestä Leila ei ole lainkaan pahoillaan. Lauri sen sijaan ei ole erityisen innostunut näkemään Astaa (Hanna Taini), juonittelevaa hienostoneitiä, joka aikoo keinolla millä hyvänsä saada Laurin itselleen. Pian Asta syöttääkin Leilalle sellaista pajunköyttä, että tämä karkaa ennen häitä. Onneksi Lauri saa vihiä asiasta ja voi lähteä etsimään Leilaansa...

morsianyllattaa1t morsianyllattaa2t

Paljon hollywoodilaista ja myös brittiläistä tuon ajan kepeää komediaa muistuttava Morsian yllättää on rakennettu ohuen juonen varaan, mutta onneksi juonenkäänteet eivät ole kaikkein tyypillisimpiä. Siinä missä Leila ja Esko kuin myös Asta ja Lauri olisivat helposti saattaneet päätyä yhteen ja välttää virheavioliiton viime hetkellä, Vaalan elokuvassa juoni etenee täysin vastakkaiseen suuntaan. Leilan ja Laurin onnen tielle eivät tule he itse, vaan heidän entiset heilansa. Sisällön vähäisestä määrästä kertoo jotakin jo elokuvan esityspituuskin, noin 70 minuuttia.

morsianyllattaa3t morsianyllattaa4t

Pääosanelikon lisäksi mukana on muutama suurella pensselillä piirretty sivuhahmo; Leilan vanhemmat, varsinainen hienostorouva (Eine Laine) ja leppoisa isä (Reino Valkama) sekä Leilan ystävä (Kaija Rahola), nuori naimaton nainen, jollainen kelpaisi varmasti niin Laurille kuin Eskollekin...

Ohjaaja Vaalan osalta Morsian yllättää on takuuvarmaa työtä, aitoa Suomen Hollywoodia. Ulkokuvia on elokuvassa sen verran vähän, että ne on saatettu ottaa talvella, joka tuo oman pienen lisänsä elokuvaan. Filmistä on vaikea sanoa mitään erityisen hyvää saati huonoa.

 

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Sodanjälkeistä Helsinkiä esittelevä Kevät iskee silmällä (1941), tietoisku Lapset maalle! (1941) ja lyhytdokumentti Hyvinkää nousee (1953), jossa nähdään Vaalan filmin yhtenä ulkokuvauspaikkana toiminutta pitäjää.


DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
Levyjä: 1

s