Vihreä kulta (1939)

vihreakulta

VIHREÄ KULTA
Suomi 1939

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Valentin Vaala, Hella Wuolijoki, Ossi Elstelä
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi
Pääosissa: Hanna Taini, Olavi Reimas

1 tunti 25 minuuttia


Valentin Vaalan
kolmas Hella Wuolijoki -filmatisointi eteni vaikeuksien kautta työvoittoon. Talven aikana otetut ulkokuvat jouduttiin kokonaan uusimaan sen jälkeen, kun laboratoriossa tapahtunut virhe tuhosi materiaalit. Tuotantokustannukset nousivat ja filmi jäi tappiolle ainakin tuotantoyhtiön kirjanpidon mukaan, mutta elokuva kuitenkin valmistui.

Aikaansa nähden epätavallinen tarina kertoo metsänhoitaja Suontaan (Olavi Reimas) ja kauppaneuvoksetar Kristinen (Hanna Taini) rakkaustarinan alun. Vihreää kultaa vuolemaan lähtevä nuori kauppaneuvoksetar kaipaa kaupungista metsiin, minne hän saa seurakseen itsekin kaupungissa asuvan, mutta metsissä työskentelevän ja siellä parhaiten viihtyvän Suontaan – sekä muutaman tukkijätkän. Lapin talvinen taika ja (teko)tähtitaivas herättävät Suontaan ja Kristinen tunteet toisiaan kohtaan, mutta kun molemmat ovat aviossa tahoillaan, ei yhteiselo näytä todennäköiseltä vaihtoehdolta.

vihreakulta1t vihreakulta2t

Tästä erittäin tavallisesta tarinasta tekevät epätavallisen kahden aviossa olevan ihmisen syrjähyppy ja lopulta – ei liene erityisen suuri juonipaljastus – avioero. 1930-luvun moraalinvartijat tuskin ovat tästä erityisemmin pitäneet, vaikka nykykatsojan silmissä avioero saattaakin olla luonnollisempi kuin koko eliniän kestävä avioliitto. Toki 1930-luvunkin ihmiset ovat ymmärtäneet, että on parempi olla onnellisesti naimisissa kuin vain naimisissa, mutta tuohon aikaan avioerot olivat kaikkea muuta kuin jokapäiväisiä.

Vihreän kullan erikoisuuksiin lukeutuu myös sen alkutekstijakso, jota ei ole. Komeiden talvisten metsäkuvien päälle on puhuttu elokuvan tekijätiedot, osa toistettunakin, joka sinällään on mieleenpainuvaa, mutta elokuvaan syventymisen kannalta häiritsevää. Outo on myös eräs tukkijätkä, joka rakastaa puita ja kärsii, kun joutuu niitä kaatamaan. Huumoria tästä ei ole revitty, vaan komiikasta (jos sitä siksi voi sanoa) vastaavat kaupungin herrat.

vihreakulta3t vihreakulta4t

Hanna Taini suurine tummine silmineen on kaunis ja Olavi Reimas metsänhoitajan vaatteissa aito suomalainen mies, mutta sisältönsä osalta Vihreä kulta ei ole lähelläkään Vaalan parhaimmistoa. Visuaalisesti se sen sijaan on taattua Vaala-laatua. Vaikka DVD-julkaisun kuvanlaatu onkin epätasainen, aina kuitenkin vähimmäisvaatimukset selvästi ylittävä, voi siitä hyvinkin todeta Vaalan ja kuvaaja Armas Hirvosen tehneen jälleen hyvää yhteistyötä. Elokuvan itse leikanneen Vaalan mahtavaa kuvakerrontaa ja tarinankuljetuksen keinoja seuraa mielellään myös silloin, kun tarinassa ei ole riittävästi sisältöä. Osittain siitä voi syyttää myös Vaalaa, joka yhdessä Ossi Elstelän ja Wuolijoen kanssa laati elokuvan käsikirjoituksen.

Toisaalta on todettava, että siinä missä Vihreän kullan tarina ja ihmiskohtalot jäävät pintapuolisiksi, on talvisen elokuvan jouluinen tunnelma mitä parhain.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Vaalan ohjaama ”runollinen” lyhytelokuva Herää Helsinki! (1939) sekä lyhytfilmi Tukinkuljetusta autolla Pohjois-Suomessa (1939) ja mainoselokuva Uuden Suomen Matti (1939).

 

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino / KAVI
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

7


With English subtitles (DVD release by National Audiovisual Institute of Finland)