Petos (1988)

petos

PETOS
Suomi 1988

Ohjaus: Taavi Kassila
Käsikirjoitus: Taavi Kassila
Tuotanto: Marko Röhr / National-Filmi Oy
Pääosissa: Paavo Pentikäinen, Martti Tschokkinen, Eeva Litmanen

1 tunti 27 minuuttia


Jussi Kylätaskun
näytelmään perustuva Petos kertoo Hilarius Sorjosesta (1908–1954), aikanaan Suomen tunnetuimpiin rikollisiin lukeutuneesta pankkiryöstäjästä, jota tänä päivänä ei enää pahemmin muisteta. Siinä missä esimerkiksi Auervaarasta ei ole tehty elokuvaa, on kuitenkin Sorjosesta sellainen tehty – ja varsin hyväkin filmi.

Lee Van Cleefin näköinen Paavo Pentikäinen näyttelee Hilariusta, jonka suunnittelema postipankin ryöstökeikka onnistuu – ja epäonnistuu. Neljän miehen ryöstäjäsakista jää ensimmäisenä kiinni autonkuljettaja (Jarkko Rantanen), joka ei ole varsinainen rikollinen, vaikka ilmeisesti aviorikoksia onkin tehtaillut. Ryöstösaalis on sen verran pieni, että kolmen varsinaisen ryöstäjän kesken jaettuna siitä ei tule kenellekään kovin paljon, joka lienee osasyynä siihen, että Hilarius päättää pettää muut rikostoverinsa. Rahojen turvin hän aikoo suunnata ulkomaille ja aloittaa uuden elämän.

petos1t petos2t

Hilariuksen vastavoimana nähdään Martti Tschokkisen näyttelemä, hieman komisariopalmumainen rikospoliisi, joka ei tosin ole hauska saati mieleenpainuva, kuten vanhemman Kassilan mestariteosten Palmu. Eipä tosin ollut Tschokkinenkaan mikään Joel Rinne, mutta roolinsa hänkin sopii, ainakin paremman puutteessa. Siinä missä Hilarius ei ole tyypillinen suomalaisen rikoselokuvan roisto, on rikosetsivä kuitenkin hyvin tutunlainen.

Elokuvan kaikki roolit on miehitetty tutuilla kasvoilla; suuremmissa ja pienemmissä sivurooleissa nähdään niin Pekka Räty, Carl-Kristian Rundman, Olavi Ahonen, Paavo Liski, Liisamaija Laaksonen, Erkki Saarela, Ahti Kuoppala, Anneli Sauli, Esa Pakarinen Jr., Sulevi Peltola, Katja Kiuru ja niin edelleen. Pohjalaisissa (1925) valkokangasdebyyttinsä tehnyt Kaisu Leppänen nähdään viimeisessä elokuvaroolissaan ryöstettävään postiin pyrkivänä rouvana. Sivuosanäyttelijän Jussilla palkittiin Hilariuksen epäonnista ystävää näyttelevä Harri Hyttinen. Hyttisen ohella vaikutuksen tekevät Eeva Litmanen Hilariuksen naisystävänä, Räty roistotoverina, Kiuru tämän iskemänä nuorena naisena ja Laaksonen Sorjosen kohtaamana pankkineitinä.

Juice Leskisen tekemän ja esittämän tunnuskappaleen soidessa alkavan elokuvan kameratyöskentely on alussa hyvin liikkuvaista, tuoden etäisesti mieleen niin Palmu-filmit kuin jo niidenkin esikuvana olleet Hitchcockin elokuvat. Se ei ehkä liene sattumaa, kun elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Palmut ohjanneen Matti Kassilan poika Taavi Kassila, jonka ainakin toistaiseksi viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi se jäi. Se on harmi, sillä tarina kulkee hyvää vauhtia ja hyvä ajankuva (jota ei kuitenkaan ole tuotu liiaksi esiin) 1950-luvun Suomesta luo miellyttävän tunnelman tähän tragikoomiseen rikostarinaan, jossa nähdään yksi elokuvahistorian oudoimmista vankilapaoista.

tahti3tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9, väri
  Levyjä: 1

16