Miljoonaliiga (1968)

miljoonaliiga

MILJOONALIIGA
Suomi 1968

Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Käsikirjoitus: Maunu Kurkvaara, Jaakko Pakkasvirta
Tuotanto: Maunu Kurkvaara / Kurkvaara-Filmi Oy
Pääosissa: Pertti Melasniemi, Tarja Markus, Pertti Palo

1 tunti 28 minuuttia


Vuonna 1968 kaksi elokuvaa ohjannut ja lisäksi yhden tuottanut Maunu Kurkvaara valitsi Miljoonaliigan pääosiin Pertti Melasniemen ja Tarja Markuksen, jotka ovat tuttuja kasvoja 1960-luvun kotimaisen ”uuden aallon” elokuvista. Yhdessä nämä kaksi nähtiin myös Erkko Kivikosken Kesyttömissä veljeksissä (1969), ja joku saattaa muistaa Melasniemen Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla -elokuvan (1990) ohjaajanakin.

Miljoonaliigankin kohdalla Kurkvaara sekä ohjasi, käsikirjoitti, tuotti, kuvasi, lavasti että leikkasi, mutta nyt hän oli myös järjestäjänä ja still-valokuvaajana. Yhdessä Jaakko Pakkasvirran kanssa kirjoitettu elokuva kertoo Melasniemen näyttelemästä Reiskasta, tavallisesta Helsinkiin muuttaneesta nuorestamiehestä, joka rahapulassaan eksyy kaidalle tielle. Hän päätyy töihin kaikkea mahdollista viinasta turkiksiin salakuljettavalle roistolle (Pertti Palo), jonka on pakko löytää joku luottamuksen arvoinen alainen ja sellaisesta Reiska käy hyvin.

Työkeikat vievät pomonsa asioista hyvin vähän tietävän Reiskan ympäri Pohjoismaita, mutta mitään sen erikoisempaa elokuvassa ei tapahdu. Nuoret naiset hyppivät alasti eri kohtauksissa, Reiska on tyytyväinen ja tarinan eteneminen pysähtyy kuin seinään. Loppua kohden Reiskan ura rikollisena jää taka-alalle ja käsittelyyn otetaan hänen suhteensa sekä tyttöystäväänsä (Markus) että pomoonsa, joka on myös tytöstä kiinnostunut.

Köyhän maaltamuuttajapojan elämää kesäisessä Helsingissä aluksi hyvin romanttisesti kuvaava elokuva on epätasainen, sillä siinä missä elokuvan ensimmäinen puolisko toimii yllätyksettömyydestään huolimatta oikein hyvin, ei loppupuolen sisältö ole lainkaan niin kiinnostavaa katseltavaa. Kurkvaaran vuoden toiseen ohjaustyöhön nähden suurimmat erot ovat toteutuksessa, sisällöllisesti kun molemmat ovat kantaaottavia; Miljoonaliiga on kuvattu mustavalkoisena ja mahdollisesti vain osittain jälkiäänitetty – tai valtaosa elokuvan jälkiäänityksestä on tehty huomattavasti paremmin kuin Rottasodan kohdalla. Kurkvaaran kameratyöskentely on vaivatonta ja korkealaatuista.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 16:9 / 14:9, mv
  Levyjä: 1

12