Tulitikkutehtaan tyttö (1990) [Blu-ray]

tulitikkutehtaantytto

TULITIKKUTEHTAAN TYTTÖ
Suomi / Ruotsi 1990

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Villealfa Filmproductions
Pääosissa: Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari

1 tunti 9 minuuttia


Lieneekö Aki Kaurismäen huumoria, että hän on nimennyt nk. työläistrilogian päätösosan Tulitikkutehtaan tytöksi – nimi, joka on lienee mahdotonta suomea taitamattoman lausua ja joka sellaisen korvissa kuulostanee harvinaisen typerältä. Montaa hauskaa hetkeä tässä elokuvassa ei olekaan, ne vähäisetkin vitsit ovat erittäin mustia ja tragikoomisia. Köyhä pariskunta, joka toivoo tyttärensä vävyn vievän heidät kaikki rikkauksiin ja lihavaan elämään. Seksiä rakkaudeksi luulleen tytön kosto koko miessukupuolelle.

Kati Outisen näyttelemä päähenkilö on osuvasti nimetty Iris Rukaksi, sillä sen verran karu on hänen kohtalonsa. Hyvin köyhän perheen tyttö elättää kiittämättömiä ja sydämettömiä vanhempiaan (Elina Salo ja Esko Nikkari), saaden kiitoksekseen huorittelua ja välinpitämättömyyttä. Äiti ei ole äitipuoli, hän on muuten vain sydämetön. Töissä tulitikkutehtaalla ei liiemmin työkavereiden kanssa vapaa-ajalla seurustella, lauantaitansseissakaan ei kukaan tule Iiristä tangoon pyytämään. Rakkautta kipeästi kaipaava tyttö eksyy hyvätuloisen miehen (Vesa Vierikko) seuraan, harrastaa tämän kanssa seksiä ja erehtyy luulemaan sitä rakkaudeksi, kohtalokkain seurauksin. Lopulta näemme sen, mitä osasikin odottaa; ettei Iriksen poissaoloa huomaa kukaan.

tulitikkutehtaantytto1t tulitikkutehtaantytto2t

Kaurismäen arvostus Teuvo Tuliota kohtaan näkyy erityisesti tässä filmissä, tarkoituksellisesti tai ei. Outisen rooli Iriksenä on juuri sellainen, minkä Regina Linnanheimo olisi Tulion filmissä näytellyt. Tietysti Linnanheimo olisi tehnyt sen paljon suuremmin elein ja äänin, Outisen Iris on äänetön hiirulainen, mutta lopulta kuitenkin kostossaan vahva kuin Tulion elokuvien naiset. Tulion töistä Kaurismäen elokuvan erottavat tietysti monet seikat: repliikkejä on hyvin vähän, melodramaattinen tarina on vähäeleinen ja -ääninen, ylikorostettua musiikkia ja äänitehosteita ei kuulla, eikä teknisiä virheitä ole.

Yhdessä Varjoja paratiisissa- ja Ariel-elokuvien kanssa muodostaman työläistrilogian teoksista Tulitikkutehtaan tyttö on heikoin, ei vähiten sen lohduttomuuden takia. Kaunis, hauska, traaginen ja silti toiveikas trilogia päättyy tyhjyyteen.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Bico (2004), Kaurismäen 6-minuuttinen dokumentti.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 1.0, Dolby Digital 1.0
  Kuva: 16:9 (1.85:1), mv
  Levyjä: 1

s

Myös DVD-julkaisu saatavilla.